Gezi Direnişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 63 kişi, daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 120 kişi hakkında soruşturma başlattığını hatırlatan Emek Partisi Eskişehir İl Yönetim kurulu üyesi İbrahim Akgün “Neden 5 yıl sonra Gezi direnişi gündeme getiriliyor” diye sordu.

“Gezi direnişinin üstünden beş buçuk yıl geçtikten sonra, son günlerde savcıların yeniden harekete geçirilmesi, ‘Neden şimdi?’ sorusunu akla getirmektedir” diyen Akgün şunları söyledi:

Gelişmelere bakıldığında, başlıca üç neden öne çıkmaktadır:

1)En başta “tek parti tek adam rejimi”nin her türlü halk tepkisine karşı duyduğu “korku” vardır

2) Erdoğan ve yönetiminin,  ‘Gezi direnişi’ne katılan gençlere, kadınlara, çevrecilere, emekçilere, direnişe destek veren aydınlara, gazetecilere, demokrat çevrelere gözdağı vermeyi; onları sindirmek için ‘Gezi’ye yönelik soruşturmayı başlattığı anlaşılmaktadır.

3) 31 Mart 2019’da yerel seçim vardır. İktidar seçimde kendi yandaşlarını motive etmek, parti ve ‘Cumhur İttifakı’  içindeki klik ve rant paylaşımı çatışmalarını bastırmak için ‘Gezi korkusu’nu kullanmaya karar vermiş görünmektedir.

Giderek derinleşen krizin yükünü emekçilere yüklemek üzere gündeme giren ekonomik politikalar ve bütçe tasarısının içeriği, Türkiye’de de Fransa’dakine benzer sonuçlar yaratmaya adaydır.”

Editör: TE Bilişim