Sosyal medya mecraları üzerinden bir kişiye sözlü veya yazılı olarak hakaret edilmesi ve kişinin karakterinin zedelenmesi ile hakaret suçu ve cezası meydana gelir. Bu hakaret suçu Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Bip, YouTube gibi sosyal medya üzerinden yapılan kötü paylaşımlar dikkate alınarak belirlenmekte. Ayrıca yapılan paylaşımlar tek taraflı mı yoksa karşılıklı mı bunlar da göz önüne alınarak incelenir ve buna göre karar verilmekte.

Özellikle Tiktok uygulamasına olan  ilginin artması etik dışı davranışların oluşmasına zemin hazırlamakta. Ancak günümüzde fenomen olmak isteyen kişiler için sosyal medya ağları bu hizmeti kolaylıkla sunmakta. Örneğin Tiktok takipçi satın al servisi ile takipçi sayınızı rahat bir şekilde artırabilirsiniz. Ayrıca gönderilerinizin fazla beğeni alması için de TikTok beğeni satın al yöntemi ile beğeni sayınızı iki katına çıkarabilirsiniz.

Giderek gelişen bu uygulama sayesinde  fenomen olmak isteyen kişilere Tiktok izlenme satın al seçeneğinin sunulmasıyla kullanıcılar video izlenme oranlarını çok rahat bir şekilde artırmakta.  Ayrıca Social Puppi ile  sunulan hizmeti kötüye kullanmak isteyen kişilerde etik dışı davranışlar sergileyebilir.

Suç unsuru yerine getirilmiş ise sosyal medya etik kuralları çerçevesinde hakaret suçu ve cezası oluşur. İnternet platformundan tüm sosyal medya hesapları incelenerek hakaret suçu tespit edilmekte. Bir kişinin onuruna şerefine ve haysiyetine yönelik bir zedelenme varsa bu olay hakaret suçudur. Ayrıca paylaşım yapılan sözün veya resmin kişiyi rencide etmesi ve onu incitmesi bir suçtur. Hatta diğer sosyal medya ağlarında paylaşılan videoların, resimlerin altında yapılan kötü yorumlarda kişinin onurunu ve haysiyetini etkiliyorsa bu durumda  hakaret suçu olarak kabul edilir.

Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek

Bazı sözler vardır ki o sözler kullanıldığında hakaret suçunun oluşması için yeterli kanıtlardır. Bu sözler içerisinde “hayvan” ve “şerefsiz” kavramları da vardır. Ayrıca günlük hayatta yaygın olarak kullandığımız “gerizekalı” kelimesi de sosyal medyada kullanıldığında hakaret suçunun oluşması için yeterli delil kaynağıdır. Şunu da belirtmek isterim ki kişinin fotoğrafları üzerinden paylaşım yapmakta bir suçtur.

 

Sosyal platformda cezanın ve hakaret suçunun meydana gelmesi için bazı unsurlar dikkate alınır. İnternet ortamından yapılan hakaret suçu; sosyal mecralarda paylaşılan şeyler ve onların altına yapılan kötü yorumlar, kişinin karakterini ve onurunu zedeleyecek sözlerin yazılması ve mesaj olarak iletilmesi gibi durumları kapsar.Mesaj yoluyla yapılan hakaret suçunu ise; tüm sosyal medya hesaplarına küfür ve kötü söz içeren yazıların mesaj olarak atılması, yine bu sosyal mecralarda küfür edilmesi gibi olayları içerisine dahil eder. Tüm bu deliller toplandığında ise mahkemede kanıt olarak gösterilir.

Sosyal medya platformlarında bir kişinin karakterini kırabilecek durumların ve yorumların yapılması veya  gönderilen mesajın hakaret içermesi bir suç olarak kabul edilir. Yapılan bu suç nitelikli ve basit olmasına göre farklı cezalar uygulanır. Örneğin en basit ceza olarak kişiye 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Şunu da unutmamak gerekir ki bu ceza paraya da dönüşebilir.

Bundan dolayı bir internet üzerinden nitelikli olarak yapılan hakaret suçu; bir çalışanın, bu çalışanın ne görev yaptığı ayırt edilmeksizin kişinin görevine, dini ve felsefe inançlarına, bireyin kutsal ve değerli saydığı inançlara karşı hakaret girişiminde bulunulması  zarfında oluşur. Dolayısıyla meydana gelen bu durumun cezası en az 1 yıldan aşağı olması mümkün değil. Ayrıca hakaret ettiğiniz kişi kamu personeli ise aldığınız ceza yarı oranında artırılabilir.

İnternette yapılan suçlamaların oluşması sebebiyle eğer tahrik varsa bireye ceza indirimi uygulanmakta. Ayrıca ceza indirimi almak için haksız tahrikin yapılması yeterli bir kanıttır. Bundan dolayı internet platformu üzerinden bir bireyin adına yanlış beyanda bulunulması ve mağdur durumda bırakılarak saçma sapan bilgilerin paylaşılması  bu asılsız iddiaları internet ortamına yayan kişiye, karşı tarafın hakarette  bulunması haksız tahrik  unsuruna girer.

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret suçları; Twitter, Instagram, WhatsApp, Facebook ve benzeri sosyal paylaşım alanlarında yapılan paylaşım, yorum veya iletilen mesajların dikkatli incelenmesi ile  veriler  mahkemeye taşınmakta. Ayrıca bir kişinin onurunu ve kişiliğini zedeleyecek sözlerin yazılı veya sözlü olarak sarf edilmesi hakaret suçunun oluşması için yeterlidir. Bu olayla karşılaşan birey karşılıklı olarak hakaret ettiğinde ikisi de suçu işlemiş olur bu yüzden ceza verilmeyebilir.

Editör: Mustafa YILDIRIM