Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu bütçesi üzerine yaptığı konuşmada kurumların Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetin mirası olmaktan çıkartıldığını belirtti.

Süllü “Atatürk’ün ülkemizi, düşman postallarının boyundurluğundan kurtararak kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, sadece siyasal bağımsızlığın direnişi değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel bağımsızlığın da direnişidir.  Bu bağımsızlık, sömürü odaklarının işine gelmediğinden, Cumhuriyet tarihimiz boyunca Atatürk’ün kişiliği, devrimleri, kurduğu kurumların, hedef alınmasına yol açmıştır.” dedi.

Özellikle son 19 yılda kendi tabanını bir arada tutmak isteyen Atatürk karşıtlığının gerçek hedefinin ekonomik sömürü olduğuna dikkat çeken Dr. Jale Nur Süllü “Günümüzde ülkemiz, postallarla olmasa da yabancı şirketlerle işgal altında, Arapça sözcüklerle, yabancı dilde tabelalarla kuşatma altındayız.” dedi.

Atatürk Karşıtı Kişiler Atatürk’ün Mirasından Maaş Alıyor

Atatürk’ün “Ülkesini, istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.“anlayışı ile kurduğu kurumların öz Türkçe yerine Arapça sözcükler kullandıklarını söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü,“Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başkanlık, yönetim ve bilim kurulu üyeliklerine atanan FETÖ bağlantılı Atatürk karşıtı kişilerin Atatürk’ün mirasından maaş almaları ise yüreklerimizi sızlatmaktadır.” diyerek 80 darbesi ile özerkliğini kaybeden kurumların, AKP iktidarında iyice yıpratıldığına vurgu yaptı. Süllü sözlerine şöyle devam eti “Atatürk’ün vasiyetindeki İş Bankası sermaye hisselerinin kar payı gelirlerinin tek Hazine hesabına aktarılması ise büyük sorundur. Bu el atmanın, herhangi birimizin bankadaki mevduatına el atılmasından hiçbir farkı yoktur. Ayrıca, BDDK kararı gereği, İş Bankası, Türk Dil ve Tarih Kurumu’na  aktaramadığı Atatürk hisse payları geliri, Banka hesabında görünmesi gerekirken, kurumun alacak hesabında tutularak gelirde düşüşe yol açmaktadır.”

Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü Hatırlıyor musunuz?

1986 yılında verilmeye başlanan ve en son 2000 yılında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a verilen Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nün akıbetini soran Dr. Jale Nur Süllü, AKP İktidarında ödülün bir kez bile verilmediğinin altını çizerek 2020 ödülü için, Ödül Kurulu’nun belirlediği 3 adayın “Erdoğan’ın uygun bulmasına” sunulmasını, eleştirdi.

Her şeye tek bir kişinin karar vermesinin, Cumhuriyet Tarihi’nde görülmemiş kültürel yozlaşma ve sosyo-ekonomik çöküşe yol açtığını söyleyen Süllü, bugünü anlamak için, Cumhuriyet Öncesi tarihe bakılması gerektiğine işaret ederek Atatürk’ün “Tarihini Bilmeyen Uluslar Yok olmaya Mahkumdur” vurgulamasını hatırlattı. Dil ve tarih çalışmalarını yaşatmak için kurduğu dergiye “Belleten” ismini veren Atatürk’ün kültür varlığımız dil ve tarihe ne denli önem verdiğinin göstergesi olduğunu da belirten Süllü, “Belleten sözcüğünün anlamı üzerinde herkesin uzun uzun düşünmesi gerekir.” dedi.