Tepebaşı Belediyesi, BEBKA 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’ndan destek alarak hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi’yle örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

 Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi, kentte faaliyet gösteren üreticilere tanıtılıyor. Metos firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Fikriye Berk tarafından yapılan sunumda, hayata geçirilen projeyle ilgili detaylı bilgiler verildi ve üreticiye sağlayacağı faydalardan bahsedildi. Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına üreticilerin yanı sıra kırsal mahalle muhtarları ve Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu yöneticileri de katıldı.

Tüm Tepebaşı kırsalına hizmet verecek

Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, ileri teknolojinin kullanıldığı ve Türkiye’ye örnek olan Akıllı Şehir projesinin yanında tarımda da kullanılan teknoloji ile hem üretici hem de tüketiciye önemli katkılar sunulduğuna dikkat çekiyor.

Eskişehir’de ilk defa uygulanan proje kapsamında; Tepebaşı’nda tarımsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere sahip Beyazaltın, Cumhuriyet, Kavacık, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, tüm Tepebaşı kırsalına hizmet verecek.

Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi nedir?

Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi; havanın ve toprağın sıcaklık, yağış, rüzgar, nem, güneşlenme değerlerini belirleyerek bu değerlerin anlık ve uzun süreli kayıt altına alır. Elde edilen değerleri, bitkisel üretim için yorumlar ve üreticiye sunarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Bu sistem sayesinde üretici; ürününün kalitesini yükseltirken, maliyetlerini de kontrol altında tutabiliyor. Gübre, ilaç, sulama ve benzeri giderlerden tasarruf sağlayan üretici, hastalıkları zarara uğramadan tahminleyip önlemini alabiliyor. Ayrıca sistem sayesinde, ekim yapılan alanlardaki iç ve dış iklim değerleri ile ani değişimler de anlık olarak takip edebiliyor.

Üreticiler de hayata geçirilen projeden duydukları memnuniyeti belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Program sonunda üreticilere katılım belgesi takdim edildi. Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, 0 (222) 211 40 00 – 3214 numaralı telefondan yetkililere ulaşabiliyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM