Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman: "Devrim Yasalarının 98. yıldönümünde, 3 Mart Perşembe günü saat 12.30’da Vilayet Meydanı’nda buluşuyoruz. Bizler, Cumhuriyetin temeli olan bu yasaları her koşulda savunmaya devam edeceğiz."

Devrim yasalarının 98. Yıl dönemi dolayısıyla bir açıklamada bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, 3 Mart 1924’te kabul edilen 3 önemli yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek kimliğine kavuştuğunu belirtti. 3 Mart tarihinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Kerman, günümüzde bazı politikalarla, Türkiye’nin laiklik çizgisinden ve bu yasalardan uzaklaştırılmaya çalışıldığını dile getirdi.

“Dinin Siyasete Alet Edilmesi Engellendi”

 Kerman açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü: “3 Mart 1924 Cumhuriyet tarihimizin dönüm noktalarından birisidir. Bu tarihte laik Cumhuriyetimizin, Atatürk devrimlerinin temelleri atılmış, 'devrim yasaları' kabul edilmiştir. 3 Mart 1924 tarihinde TBMM’de kabul edilen üç temel yasa ile hilafet kaldırılmış, Öğrenim Birliği Yasası kabul edilmiş, Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırılmıştır. Bu yasalarla din temelli devletin yerini laik devlet alırken, dinin siyasete alet edilmesi de engellenmiştir. Bu yasalarla eğitim, çok başlılıktan kurtarılmış, çağdaş ve laik eğitime geçilmiştir. Ancak günümüzde uygulanan bilinçli politikalarla bu yasalardan uzaklaşılmaya çalışılmaktadır. Çıkarılan yeni yasalarla eğitim çıkmaza sokulmuş, bilimsel ve laik eğitimden uzaklaşılırken eğitimde birlik yasası yok edilmiştir. Din referanslı okulların önü açılmış, eğitim tarikat ve cemaatlere teslim edilmiştir. 20. Eğitim şurasında alınan bir kararla,  din eğitimi anasınıflarına indirgenmek istenmektedir. Bizler Cumhuriyetin temeli olan bu yasaları her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Devrim Yasalarının 98. yıldönümünde, 3 Mart Perşembe günü saat 12.30’da Vilayet Meydanı’nda buluşuyoruz.  "

Editör: Mustafa YILDIRIM