Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CNR EXPO İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlen EnTech Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarına katıldı. Fuar kapsamında düzenlenen Sıfır Atık Forumu’nda “İlçelerde Sıfır Atık Yönetimi” başlıklı panelde konuşmacı olan Başkan Kurt, Odunpazarı'nda sıfır atık uygulamalarını, projeye ilişkin Odunpazarı Belediyesi’nin vizyonu ve önceliklerini anlattı. Fuar alanında yer alan stantları da gezen Başkan Kurt, stantlarda yer alan geri dönüşüm projelerini inceledi.

Moderatörlüğünü Prof Dr. İbrahim Demir’in yaptığı “Büyükşehir İlçe Belediyelerinde Sıfır Atık Yönetimi” başlıklı panelin konuşmacıları arasında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar yer aldı. Büyükşehir ilçe belediyelerinde sıfır atık uygulamalarının tartışıldığı panelde, belediye başkanlarının projeye ilişkin vizyonu ve öncelikleri konuşuldu. Başkan Kurt, panelde Odunpazarı Belediyesi’nin sıfır atık hedefine yönelik çalışmalarını anlattı.

Odunpazarı Belediyesi olarak sıfır atık hedefine yönelik olarak var güçleri ile çalıştıklarını belirten Başkan Kurt, Eskişehir’in tüm Türkiye’de önemli bir kültür, sanat şehri olmasının yanı sıra, yaşanabilir kentler arasında her zaman üst sıralarda yerini almış, çevre çalışmalarıyla tüm Türkiye’ye örnek olmuş bir Cumhuriyet kenti olduğunu kaydetti. Göreve geldiği günden bu yana Eskişehir’in bu unvanlarının üzerine yeni özellikler ekleme çabasında olduklarını vurgulayan Başkan Kurt, “Temiz bir dünyanın yarınlara aktarılacak en büyük miras olduğu düşüncesiyle yatırım planlarımızı hazırlarken, çevre bilincinin yerleşmiş olduğu bir kuşak yetiştirmek ilkesindeyiz” dedi. Sıfır Atık Projesi kapsamında asıl hedeflerinin kaynakların daha verimli kullanılması olduğunu kaydeden Başkan Kazım Kurt, “Atık oluşumunun azaltılması, israfın engellenmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasıdır. Yine bu değerli proje kapsamında, Belediyemiz tarafından;

ambalaj atıklarının, bitkisel atık yağların, atık pil ve akümülatörlerin, tekstil atıklarının, elektrikli ve elektronik atıkların, organik atıkların, aydınlatma gereçlerinin, evlerden ayrı toplanması amacıyla muazzam bir sistem kurulmuştur. Ambalaj atıklarının toplanması amacıyla konutlara kutu, aparat ve toplama poşeti dağıtılarak haftada 2 gün, kapıdan toplama yapılmaktadır. Bitkisel atık yağların, atık pil ve akümülatörlerin, elektrikli ve elektronik atıkların ve aydınlatma gereçlerinin toplanması için okul, cami, muhtarlık ve kamu kurumlarına toplama ekipmanları yerleştirilmiştir” diye konuştu.

ALO ATIK HATTI

Tekstil atıklarının toplanması amacıyla da 140 adet giysi kumbarasını 140 farklı noktaya yerleştirildiğini ifade eden Başkan Kurt, bu kumbaralarda kullanılmış giysi, ayakkabı gibi tekstil ürünlerinin toplandığını anlattı. Toplanan bu tekstil ürünlerinin belirlenen noktalarda geri dönüşümünün sağlandığını söyleyen Başkan Kurt, “Organik atıkların ise küçük bir miktarı ayrı toplanabilmekte, ilçemizde kurulan pazarlarda oluşan organik atıklar ayrı toplanarak kurmuş olduğumuz Solucan Gübresi Tesisinde değerlendirilmektedir. Ayrıca, 15 grup atığın (kağıt-karton, plastik, metal, cam, ahşap atıklar, pil ve aküler, atık ilaçlar, atık yağlar, evsel tehlikeli atıklar, kurşunlu piller, florasan lambalar, ömrünü tamamlamış lastikler, hacimli atıklar, elektronik atıklar, tekstil atıkları) toplanması için 1.032 m2 alana kurmuş olduğumuz atık getirme merkezimiz mevcuttur. Diğer bir önemli husus; Hemşerilerimizin atıklarıyla ilgili talep ve şikayetlerini bizlere en kısa zamanda ulaştırabilmeleri amacıyla Alo Atık hattı oluşturulmuştur. Belediyemiz bünyesinde bulunan Çevre Mühendislerimiz tarafından bölgemizdeki okullarda ve talep gelen yerlerde Sıfır Atık eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Belediyemiz içerisinde de kâğıt israfının önlenmesi amacıyla Elektronik Belge Yönetim Sistemine geçiş sağlanmıştır. Odunpazarı Belediyesi olarak düzenlemiş olduğumuz ve Belediyemize bağlı Ihlamurkent Mahallemizin katkı verdiği Elektrikli ve Elektronik atıkları toplama kampanyası ile, evlerden alınan elektronik atıklar karşılığında vatandaşlara, kır çiçekleri ve ladin ağacı tohumları verdik. ‘Dönüşüm Seninle Başlar’ adıyla yürüttüğümüz bu projede 2017 yılında 2.028 kg E-atık toplandı. Şimdi sizlere bahsetmek istediğim, çok önemli rakamlar var. Bu rakamlar oldukça ciddi bir emek sonucu elde edilen rakamlardır. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi olarak yürüttüğümüz titiz çalışmalar sonucunda, Ayda ortalama; 756 ton ambalaj atığı,  21 ton bitkisel atık yağ,  22 ton tekstil atığı, 1 ton organik atık,  380 kg atık pil, 253 kg elektrikli ve elektronik atık, Belediyemiz tarafından toplanmaktadır. Bu sayede; ayda 7.735 adet yetişkin ağacın kesilmesi engellenmekte olup, 1.058 ton petrol tasarrufu sağlanmaktadır” dedi.  

 “KENTİMİZİ DAHA MODERN, DAHA TEMİZ VE DAHA NEZİH HALE GETİRME ÇABASINDAYIZ”

Odunpazarı’nda bu çalışmaları gerçekleştirirken bir yandan da, belediye olarak 2.930 kişiye çevre eğitimi verdiklerini anlatan Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ayrıca, sürdürülebilir yaşam konusunda en önemli yaş grubunun çocuklar olduğu bilinciyle, 6-11 yaş arası çocuklarımıza, çöp ve geri dönüşümün ne olduğunu, nerelere atılması gerektiğini, atılan

çöp ve geri dönüşümlerin nerelere gittiğini ve geri dönüşümün faydalarının neler olduğunu

anlatan eğitimler verdik. Üstlenmiş olduğumuz sorumlulukların bilincinde, kentimizi daha modern, daha temiz ve daha nezih bir hale getirmenin çabasındayız. Belediye olarak sizden beklentimiz; Sıfır Atık Projesinin tam anlamıyla gerçekleştirilebilmesi için tüm paydaşlarla birlikte hareket edilmesinin sağlanmasıdır. Öncelikle gerekli alt yapı çalışmalarının tam olarak oturtulması ve maddi kaynak yaratılarak, bu projenin en önemli sorumlusu olarak belirlenen belediyelere gerekli desteğin verilmesi sağlanmalıdır. Sıfır Atık kapsamında, toplanması gereken atıkların birçoğu lisanslı özel firmalar vasıtasıyla toplanmaktadır. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için gerekli kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülebilmesi, Bakanlığın da eğitim, denetim ve yaptırım konularında Belediyelerle uyum içinde çalışmasının mühim olduğunu düşünmekteyim.”