Bu deneyimlerimden bahsetmeden önce burjuva ve burjuva sporu nedir hakkında kısa bir tanımlama yapmak gerekebilir.  Kelime anlamı olarak burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dâhil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişidir. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa da burjuvazi denir şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanımlamadan yola çıkarak özelde sağlık çalışanlarını genelde ise modern yaşamın kentli insanlarının burjuva ve/veya burjuvazi olduğu anlaşılabilir.  Spor olarak birey ve toplum (takım) açısından düşünüldüğünde ise burjuva spor, bireysel performansı ve rekorları öne çıkarırken işçi sporları kitlesel başarıyı ve dayanışmayı önemser şeklinde öznel bir tanımlama yapılabilir.  Ekonomik olarak incelendiğinde ise burjuva demekle pahalı bir spor dalı olduğu şeklinde olumsuz anlamı da akla gelmektedir.

Peki, gerçekten tenis sporu bir burjuva sporu mudur?  Bu sorunun cevabı sosyal olarak evet, ekonomik olarak ise hayır şeklindedir. Tenis sporunun yazılı olan ve olmayan kuralları incelendiğinde, tenisin ne kadar elit ve centilmen bir spor olduğu anlaşılacaktır. Birkaç örnek vermek gerekirse (tenis maçlarını izleyenler bilir) top oyun alanında oynandığı esnada çok sessiz bir şekilde maç izlenir, topun fileden sekip karşı tarafa düşmesi ile puan alınırsa puanı alan oyuncu çoğu zaman pardon şeklinde eliyle veya diliyle rakibinden neredeyse özür diler. Servis atılırken iki tane topun servis atan kişide olması hatalı, servis atıldığında konsantrasyon bozukluğu olmasın ve/veya ben, tek topla servis atacak kadar iyiyim algısı oluşturmasın diye karşı tarafa bir saygı göstergesidir. Futbol müsabakalarında rakibinizin size topu bacak arasından atarak çalım atması sizin moralinizi bozarken, teniste ters köşeye atılan bir topu kurtaramadığınızda bırakın rakibinize kızmaya alkışlama ihtiyacı hissedersiniz. Topun içeride mi dışarıda mı olduğu hakkındaki bir anlaşmazlıkta her zaman topa yakın olan tarafın çağrısı yani ifadesi dikkate alınır. Yine yazılı olmayan bir kural olarak eğer içeride veya dışarıda olduğu hakkında kararsızsanız rakibinizin lehine çağrı yapın şeklinde uygulamalar vardır. Bu gibi örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Evet, bu yönüyle tenis bir burjuva sporudur ve öyle kalmalıdır.

Bu şekilde bir algının olmasının diğer bir sebebi de tenis sporu yapma imkânlarına herkesin ulaşamaması sebep gösterilebilir. Yıllar önce tenis kulüpleri sayısı ve tenis kulübüne üye olmak biraz pahalı idi. Fakat son zamanlarda hem kulüplerin sayısının artması hem de devletin, sivil toplum örgütlerinin ve şahısların çeşitli mekânlarda kortlar yapmaları ve kort sayılarının artması, bu algıyı değiştirdi ve tenis kulüplerine ve kortlara erişebilirlik kolaylaştı.

Ekipman olarak ise amatör olarak oynayabileceğiniz ortalama bir tenis raketi 500-700 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar yeni ekipman fiyatlarını yansıtmaktadır. İnternet aracılığı ile ikinci el alacağınız bir raket bu fiyatlardan çok daha ucuza mal olacaktır. Bu alacağınız raketi dikkatli davranıp kırmadığınız sürece size bir ömür boyu kullanabileceğiniz bir ekipman olarak kalacaktır. Tenis sporunda en önemli maliyet konusu (sarf malzemesi) belki de tenis topudur. Tenis topu ise bir kutusu (üç veya dört top ) 20-30 TL arasında değişir. Sizin alacağınız iki üç kutu tenis topu, kaybetmediğiniz sürece haftada bir iki sefer oynar iseniz sizi 4- 5 ay idare edecektir. Görüldüğü gibi genel anlamda çalışanlarının sosyoekonomik durumları tenis sporu ile ilgilenebilecek bir fiyat ölçüsündedir.

Peki, bu spor çok kolay öğrenilebilir mi? Bu sorunun cevabı da tabii ki evettir. Sadece size tavsiyem bu spor ile ilgilenmek istiyorsanız hiçbir ekipman almadan bu spora küçük bir başlangıç seviyesi bir kurs ile başlamanınızdır. Çünkü tenis sporu dünyada bireysel sporlarda en hızlı gelişen bir spor dalı olması sebebiyle birçok kişinin başlayıp çeşitli sebeplerle devam ettiremediği bir spor alıdır. Dolayısı ile kurs alarak bu sporu uzun yıllar yapmak isteyip istemediğinizi test etmiş olursunuz böylelikle ileride bu sporu yapmayacaksanız boşuna ekipmana para ayırmak zorunda kalmazsınız.

            Son olarak da niçin bu spor dalı ile ilgilenmeliyim sorusuna yanıt ise sporun genel olarak fiziksel, duygusal ve bilişsel faydalarının yanında her yaşta ve  ailecek yapabileceğiniz bir spor olması ayrıca amaçlı etkinliklerin insan mutluluğunu olumlu yönde geliştirdiği gerçeği bu sporu yapmak için yeterli bir sebep olduğu düşüncesindeyim. Bol tenisli günler diliyorum.  

 

 

Dr. Bünyamin ÖZGÜLEŞ

 

Kaynaklar:

 

https://www.evrensel.net/yazi/81096/isci-sporlari-hareketi-1-burjuva-ve-isci-sporu-ayrimi

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=BURJUVA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Burjuvazi

Seligman, M.E.P. ve Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive psychology: An Introduction. American Psychologist, 55(1), 5-14.

Editör: Mustafa YILDIRIM