Tiroid bezi içinde tespit edilen çoğu zaman iyi huylu topaklardır. Toplumdaki sıklığı fazladır, neredeyse her iki kişiden birinde nodül bulunmaktadır. 


 

Hekim muayenesi ile tespit edileceği gibi boyun bölgesine uygulanan ultrason, tomografi, MR gibi görüntüleme teknikleri ile tespit edilebilir. Hasta gırtlağının etrafında şişlik fark etmesiyle de tespit edilebilir. 


 

Tiroid bezinde nodül tespit edildiğinde 3 soruya cevap verilmelidir. 


 

1-Hormon üretiminde sorun var mı ? Tiroid hormon testlerinin muhakkak yapılması gerekmektedir.

2-Nodül veya nodüller etraf dokulara bası yapıyor mu ?, nodül gırtlağa ve ses sinirine basarak ses kısılması, şah damarına basarak beyne giden kan dolaşımının bozulmasına, yemek borusuna basarak yutma zorluğuna neden olabilir.

3-Nodüllerin % 5 'i tiroid kanseri nedeni olduğundan muhakkak GÜVENİLİR ellerde tiroid ultrasonu ile değerlendirilmeli, ultrasonografik özellikleri kötüyü telkin ediyorsa biyopsi yapılmalıdır. Biyopsinin iki önemli amacı vardır, birincisi nodül kanserli bir nodül ise tanı almayı sağlar hastaya operasyon kararı aldırır, ikincisi ise sonuç iyi ise hastanın gereksiz yere cerrahiye gitmesini önler.


 

Biyopsi sonucu  iyi olup çevre dokuya bası yapmayan nodül veya nodüller belirli aralıkla ultrason takibine alınır. Özelliklerinde olumsuz yönde değişiklik olursa tekrar biyopsi yapılır. Operasyona verilen tüm hastaların tiroid dokusu etrafındaki lenf bezlerinin ultrasonla işlem öncesi değerlendirilmesi gerekmektedir.


Gurlife Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Ali Rıza Çimen

Editör: Mustafa YILDIRIM