Eskişehir’de oturduğu apartmanda Onur K. tarafından öldürülen Tuğçe Can’ın annesi Emine Can, “Hiç başıma gelmez demesin kimse. Bugün benim başıma geliyorsa, yarın mutlaka bir başkasının başına geliyor. Başka Tuğçeler ölmesin. En ağır ceza ne ise onu alsın istiyorum” dedi. 
Tuğçe Can (25), Eskişehir’in Yeni Bağlar Mahallesi’nde sabah işe giderken oturduğu apartmanın girişinde Onur K. (22) tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı Onur K. olayın hemen ardından şehir merkezinde yakalandı. Adliyeye sevk edilen Onur K., savcılık sorgusunda ve çıkarıldığı hakimlikte susma hakkını kullanarak ifade vermedi. Sulh Ceza Hakimliği, Onur K.’yı ‘kadına karşı tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan tutukladı. Tuğçe Can’ın annesi Emine Can ve babası Bekir Can, Sonhaber Gazetesi’ne konuştu. Acılı aile, katil zanlısının en ağır cezayı almasını istediklerini ifade etti.
“BENİM ÇOCUĞUM NE YAPTI?”
Gözü yaşlı anne Emine Can, “Söyleyeceğim tek şey ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet. Çünkü bunun cezasız kalmasını istemiyorum. Her gün bir kadın öldürülüyor. Suçlu olsun, suçsuz olsun kimsenin başka bir kimsenin canına kast etmeye hakkı yok. 20 gündür yaşadığımı ben biliyorum. Ne yapmış olabilir? Benim çocuğum ne yapmış olabilir? Bu aşk değil, bu sevgi değil. Bu tamamıyla psikopatlık. Yani ben istiyorum ki avukatlarımız, hakimlerimiz kadınlarımız erkeklerimiz artık idam gelsin ya. O kadar canım yanıyor ki. 20 gündür yerde miyim gökte miyim bilmiyorum ben. Aklım almıyor. Ne yapmış olabilir benim çocuğum? Biri bana bunu açıklasın. Bu kendini nasıl savunacak? Ne diyebilir?” diye konuştu.
“BAŞIMA GELMEZ DEMESİN KİMSE”
Tuğçe’nin haberini almadan yarım saat önce internette kadına yönelik şiddet haberini okuduğunu ve çok öfkelendiğini söyleyen Emine Can, “Her seferinde soruyordum. “Hayır anne herhangi bir problem yok” diyordu. Biz zaten uzakta oturduğumuz için çocuklar ekmeğinin derdine gittiler oradan ev tuttular. Televizyonda gördüğümde sürekli beddua ederdim. “Nasıl bir vicdan, nasıl bir insanlık” derdim. Tuğçe’nin haberini almadan yarım saat önce internette yine böyle bir olay okuyorum Ona lanet ederek mutfağa geçiyorum. Arkasından bize telefon geliyor. Hiç başıma gelmez demesin kimse. Bugün benim başıma geliyorsa, yarın mutlaka bir başkasının başına geliyor. Tuğçe’den sonra kaç tane kadın öldürüldü?” şeklinde konuştu.
“EN BÜYÜK HAYALİ MOTOR ALMAKTI”
Tuğçe’nin en büyük hayalinin motor almak olduğunu anlatan Emine Can, “Hafta sonu bendelerdi. O kadar mutluydu. Her şeyini koydu buradan. Genelde buradan götürüyorlardı. “Anneciğim hakkını helal et, her şeyimizi veriyorsun” dedi, bana. “Anneciğim paranızı harcamayın bak, hayat zor” derdim. En büyük hayali motor almaktı. Motor için para biriktirecekti. Bana hep öyle söylüyordu. “Sen al, ben de çalışıyorum. Ben de sana yardımcı olurum” derdim. Biz buradan güle eğlene çıktık. Götürdüm, evlerine bıraktım, döndüm” ifadelerini kullandı.
KARDEŞLERİ PSİKOLOĞA GİTMEYE BAŞLADI
Tuğçe’nin 2 kardeşinin de psikoloğa gitmeye başladığını anlatan Emine Can, “Bana hep tospiğim diyordu. “Anneciğim günaydın, anne seni çok özlüyordum” derdi. En son söylemleri bunlardı. Her iki çocuğumun da psikolojisi sıfır. Tuğba zaten psikiyatriye gidiyor. Tuğberk’in sağ olsun öğretmenleri ayarlıyorlar. Önümüzdeki hafta o da gidecek. Hiç uyumuyorlar. Genelde yanlarında yatıyorum. Çok zor. Sözün bittiği yer. Başka Tuğçe’ler ölmesin. En ağır ceza ne ise onu alsın istiyorum. Benim çocuğum toprağın altında. Ama o nefes alıyor. O da nefes almasın” dedi.
“DIŞARIYA ÇIKMAYA KORKUYORUM”
“İnanın ben şu an kapıdan dışarıya çıkmaya korkuyorum” diyen Emine Can, “Kadınlar kimseye inanmasın. Kadınlar kendini savunmak için biber gazı taşıyor yanında. Bu suç. Ölürken suç değil, bunu taşırken suç. Ben çocuğuma “Yanına biber gazı al” diyorum. Bir alışveriş merkezine gittiğinde girişte elinden alıyorlar. Arkandan geliyor seni bıçaklıyor, yolda giderken öldürülüyorsun, kafana silah dayıyorlar. Bu nasıl bir adalet, nasıl bir ülke? Ben hiç anlam veremedim. İnanın ben şu an kapıdan dışarıya çıkmaya korkuyorum. Anlatamıyorum” diye konuştu.
“BİTMESİ LAZIM BU ACILARIN”
“Bitmesi lazım bu acıların. Yoksa bugün bize yarın sana da olabilir, başkasına da olabilir” diyen Baba Bekir Can, “Sözün bittiği yer. Kendi ayakları üzerinde dursunlar dedik, ayrı ev tuttuk. Beraber kalıyorlardı. Hafta sonu buraya gelip gidiyorlardı. Önceden bu olayla ilgili bir açıklama yapılmadı, anlatmadılar. Soruyorduk, bir sorun, şikâyet var mı diyorduk. Yok diyorlardı. Buna cezası ne ise en ağır cezası verilsin. Bundan sonra Tuğçe’ler ölmesin, başka kadınlar ölmesin. Kızımızın suçu, günahı neydi? Açıklaması olması lazım bunun. Böyle canilere en ağırlaştırılmış şekilde ceza verilsin. Buna bir son verilmesi lazım. Bitmesi lazım bu acıların. Yoksa bugün bize yarın sana da olabilir, başkasına da olabilir. Gereken cezanın verilmesini istiyorum” şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ

Editör: Mustafa YILDIRIM