İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada; “1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile bağımsız ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli adımı atılmış, açılışında yaptığı konuşmada Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!’ sözüyle millet egemenliğinin ve iradesinin vücut bulduğu yer olarak Meclisi işaret etmiştir. ‘Büyük milli dertlerin şifa bulacağı yer meclistir. Büyük Millet Meclisi, bu memleketin düzeni için, iç ve dış güvenliği ile dokunulmazlığı için en büyük güvencedir’ diyen Atatürk, kurtuluş mücadelesi dahil tüm askeri, ekonomik, siyasal ve toplumsal düzene ilişkin kararlarını TBMM’nin görüş ve desteğini alarak uygulamaya koymuştur. Bizlerin izlemesi gereken yol da budur.” İfadelerini kullandı.

AK Parti eliyle TBMM’nin gerçek anlamda Yasama, Kontrol ve Denetim Kurumu olmaktan çıkarıldığını öne süren Ektaş, şöyle konuştu: “AK Parti’nin TBMM yaklaşımları, milli iradeyi yok saymakla, milli egemenliğinin millette olduğu anlayışını ret etmekle paralel durmaktadır. Karşı karşıya kaldığımız Milli sorunlardan çıkış yolu, güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistemdir. Güçlendirilmiş ve İyileştirilmiş parlamenter sistem, halkın gündemi ve talebi haline gelmiştir.  Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi araştırmasına göre, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçiş yapılmasından itibaren görülen en düşük destek seviyesindedir. ‘Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır yoksa güçlendirilmiş parlamenter sisteme mi geçiş yapılmalıdır?’ sorusunda Başkanlık sisteminde kalınmalı yanıtını verenler sadece yüzde 34,5 oranında kalmaktadır. Ülkemizin sürdürülebilir olmayan bu sağlıksız yönetim ortamından çıkması için öncelikle erken seçime gidilerek güçlü bir parlamenter sistemin inşasının yolu açılmalıdır. Bu vesileyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 101’inci yılında, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Gazi Meclisimizin ebediyete intikal etmiş tüm üyelerini saygı, minnet ve şükranla anıyor, halkımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.”                                                                                         

Siyasi Partiler Kanunu’ndan kaynaklana bazı eksiklikleri olsa da, AK Parti hükümetlerinden önce, TBMM’nin gelişen demokrasinin, özgürlüklerin teminatı olmaya devam ettiğini belirten Ektaş “Ancak, AK Parti yönetim anlayışının tezahürü olarak 2002 yılından itibaren izlenen politikalarla ve nihayetinde 2018 yılı Anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle TBMM, yetkileri budanmış, işlevsiz bir kuruma dönüştürülmüştür” diye konuştu.

Ülkede neredeyse hiçbir sorunun TBMM’de  “ortak akılla” çözülmediğini belirten Ektaş,  şunları söyledi: “TBMM’de Türk milletinin ortak iradesini temsil eden milletvekillerinin oybirliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden, imzanın bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla geri çekilmesi, Cumhurbaşkanının Montrö Sözleşmesi’ndeki imzayı dahi geri çekebileceğinin iddia edilmesi, eller iner kalkar ifadesiyle milletvekillerini talimatlandırabilen anlayış, mecliste 1300 civarında fezlekenin olması, meclis tarafından reddedilmiş olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yasa teklifini TBMM İçtüzüğü’nün 76. maddesine aykırı şekilde meclise tekrar oylatılarak geçirilmesi gibi son dönem davranışları bile TBMM’nin iktidar kanadında nasıl görüldüğünü göstermektedir. Ülkemizin büyük ve milli sorunları TBMM’de ortak akılla çözülmelidir. AK Parti’nin çoğunlukçu yönetim anlayışı milletimizin bir bölümünü dışlamıştır. Ülkenin sorunlarının tartışılacağı, çözümlerin belirleneceği TBMM’de, bu güne kadar muhalefet partilerinin verdiği hiçbir kanun taslağı görüşmeye açılmamış, araştırma önergesi, kanun taslakları üzerinde değişiklik önergesi kabul edilmemiştir.”