AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay AKPM Genel Kurulu’na seslendi. Günay, “Kadına karşı şiddet suç, en yaygın insan hakları ihlali ve cinsiyete dayalı bir ayrımcılık türü olduğunda herkes hemfikir. Ancak bu sorunun üstesinden gelinmesi için yasal ve kurumsal düzenlemeler ile iş birliğine dayalı bir eylem planına ihtiyaç olduğu bir gerçektir. AKPM 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesini desteklemektedir.’’ Şeklinde konuştu. Prof. Dr. Günay, ‘Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Uzmanlar Grubu’ (GREVIO) ile iş birliğine, ulusal ve uluslararası düzeyde İstanbul Sözleşmesi’nin desteklenmesine, bu konularda tüm sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının desteklenmesine dikkat çekti.
Türkiye’deki Gelişmeleri Anlattı
Türkiye’deki gelişmeler hakkında ise “Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani kısaca ‘İstanbul Sözleşmesi’ Türkiye’nin Avrupa Konseyi dönem başkanlığı döneminde İstanbul’da imzaya açılmış, ilk olarak Türkiye tarafından çekincesiz olarak imzalanmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ve onaylanması ile “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun”, yürürlüğe girmiş, yasal altyapı güçlendirilmiştir. Kanunun uygulanması ise 2007-2020 birbirini izleyen üç ulusal eylem planı ile üst düzeye çıkarılmıştır.’’şeklinde açıklamada bulundu.
Günay “İstanbul Sözleşmesi kapsamında şiddetle mücadelenin önemli bileşenlerinden biri de yürütülen çalışmaların izlenmesi ve değerlendirilmesidir. İzleme ve değerlendirme çalışmaları ulusal ve yerel düzeylerde yürütülmektedir.” diyerek bu alanda ŞÖNİM’ler, KADES, Alo-183, bakanlıklar arası eğitim protokolleri gibi Türkiye’de yapılan uygulamaları paylaştı.