HABER / FOTOĞRAF: ERTUĞRUL ALTINEL – ESKİŞEHİR

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Derneği Müdürü Prof. Dr. Hilmi Özden; ‘Türkmen Şehitleri Anma’ programında, ‘Türkmen Şehitlerini Anma’ ile ilgili Eskişehir’de Yaşayan Irak Türkleri Derneği’nde konferans verdi. Konferansa; Eskişehir’de yaşayan Iraklı Türkler ve davetliler katıldı.

Eskişehir’de Yaşayan Irak Türkleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Abdulmevcut Karabaş konferansın açılış konuşmasında şunları söyledi: ‘’16 Ocak 1980 yılında Türkmeneli’nin önde gelen ve aydın kişileri idam edildi Gençleri ise, onlarca yıl hapis cezasına çarptırıldı. Irak Türkleri bugünü temsilen, Telafer’den Mendeli’ye kadar farklı yerlerde ve farklı zamanlarda bu davaya canını veren şehitleri unutmamak için ‘Türkmen Şehitleri Günü’ olarak ilan ettiler. Temiz Kanları, Türkmen davası uğruna döken tüm şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyoruz’’ dedi.

ESOGÜ Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Derneği Müdürü Prof. Dr. Hilmi Özden; Anavatan Türkiye'den İngiliz oyunları ile Musul eyaletinin koparıldığını anlattı ve şunları söyledi: ‘’16 Ocak 1980 günü; Irak Türkmen liderleri Doç. Dr. Nejdet Koçak, Albay Abdullah Abdurrahman, Dr. Rıza Demirci ve iş adamı Adil Şerif'in, diktatör Saddam tarafından idam edilmeleri in üzerinden 43 yıl geçti. Atatürk'ün Lozan sonrası hedeflerini, özetleyerek açıklıyorum. Irak Türklerinin uzun yıllar günümüze kadar, aydın yetişmiş insanlarından şehitler verdi. Tüm Türklerin, Türk dünyasının birbirine sahip çıkmasının önemini vurguladım. Şehitlerimizin mücadelesine layık olmak için, Türklük Şuuru muzu, Türkçe Şuuru muzu güçlendirmemiz gerekmektedir. Türk milleti hep birlikte sosyal, ekonomik, bilim ve teknoloji alanlarında dayanışma içinde olmalıdır. Gelecek kuşaklara; Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ortadoğu Türk stratejisi öğretilmeli ve hedefleri gerçekleştirilmelidir. Altun köprü, yeniden gelecekle ve Irak Türkleri ile inşaa edilmelidir. Türk Dünyası: Doğu Türkistan, Güney Türkistan, Batı Türkistan, Kuzey Kafkasya, Güney Kafkasya, Azerbaycan, Türkiye, Kırım Balkanlar, Batı Trakya, Kıbrıs, Adalar, Suriye, Irak Türkleri hep birlikte hareket etmelidir’’ dedi.
Eskişehir’de Yaşayan Irak Türkleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Abdulmevcut Karabaş, Prof. Dr. Hilmi Özden’e hediye takdim etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM