Eskişehir Eğitim Sen Şube yönetimi siyasi partilere ziyaretlerine devam ediyor. Saadet Partisi ve İyi Parti il başkanlıklarını ziyaret eden sendika yönetim kurulu üyeleri, eğitim sistemine ilişkin sorunları değerlendirdi.

Çöken eğitim sisteminin öğrenci, veli ve eğitim emekçileri üzerinde yarattığı etkileri siyasilerle paylaştıklarını anlatan Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan EBA’da yaşanan sıkıntıların hala devam ettiğini söyledi. Alkan Eğitime ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerini sıraladı. 16 Mart’ ta salgında okulların kapanmasından bugüne MEB’ in yüz yüze ve uzaktan eğitim için “hazırlıksız” olmasının eğitime yeterli bütçe ayrılmaması, yaşanılan sorunların ve eşitsizliklerin devam etmesinin “hazırlıksızlık”  değil bir tercih olduğun ifade eden Alkan, “Kimden yana? Özel okullardan, zenginlerden yana. Yoksulların payına da düşen paran yoksa eğitim de yoktur” dedi.

NELER YAPILMALI

Bugüne kadar öğretmenlerin kişisel çabaları, yoğun emekleri sonucunda uzaktan eğitimin devam ettiğini dile getiren Faik Alkan, “Uzaktan eğitimde yapılması gerekenler ise çok açık ve nettir: Eğitime acilen yeterli bütçe ayrılmalıdır. Eğitimde eşitlik esastır. Öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi temel sorunlardan biridir. Öğrencilerin ve öğretmenlerin uzaktan eğitime erişimi için gerekli cihazlar ücretsiz olarak karşılanmalıdır. Öğrencilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımız için internet sınırsız ve ücretsiz sağlanmalıdır. Öğrencilerimizin uzaktan eğitime devamı ve ölçme değerlendirme konularında acil düzenlemeler yapılmalıdır. Uzaktan eğitime hazırlık öğretmenlerin ciddi zaman ve emek harcadığı işlere dönüşmüş durumdadır. Öğretmenlere ödenen derse hazırlık ücreti uzaktan eğitimde artırımlı şekilde ödenmelidir” ifadelerini kullandı.

MALİ DESTEK SAĞLANMALI

Farklı canlı erişim programlarının güvenlik sorunu yarattığını söyleyen Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik sorununun ortadan kaldırılması ve uygulama birliği sağlanması için MEB, okullar lisanslı çevrimiçi program almalıdır. Uzaktan eğitimde yaşanan teknik sorunların çözümü ve destek gereksinimi olan öğretmenlere bu hizmetin verilmesi için MEB bünyesinde uzaktan eğitim merkezi açılmalı ve bu merkez 7/24 hizmet vermelidir. Uzaktan eğitim ders içerikleri koşullara uygun şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Acil uzaktan öğretim adı verilen ve yüz yüze eğitim için hazırlanan içeriklerin çevrimiçi platformlara aktarılması ile sınırlı bir uzaktan eğitim hazırlığı öğrencilerimizin gereksinimini, öğretmenlerin ihtiyacını karşılamamaktadır. Devamlılığın sağlanması için mutlaka ebeveynlerden birine ücretli izin hakkı verilmelidir. İhtiyacı olan tüm öğrenciler tespit edilmeli, düzenli olarak öğrencilere eğitim desteği, mali destek sağlanmalıdır. Uzaktan eğitimde ve yüz yüze eğitimde yaşanılan sorunlara ilişkin öğretmenlere, eğitim emekçilerine rağmen bir yol haritası oluşturulamaz. Merkezi olarak ve illerde, ilçelerde mutlaka izleme kurulları oluşturulmalıdır.”