MHP İl Başkanı İsmail Candemir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma yaptığı zamma tepki gösterdi. Camdemir, “Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir belediyesi toplu ulaşımda kullanılan Eskart ücretlerine % 70 civarında zam yapıldı.

Eskişehir Toplu Taşıma ücretleri, Tam Eskart 6 TL ve İndirimli Eskart 3,50 TL olarak belirlenmiştir. Diğer şehirlerle karşılaştırıldığında bu fiyatların çok yüksek olduğu aşağıdaki birkaç örnekten görülmektedir.

Bunun yanında 2 ciddi sorun nedeniyle bu masraflar halka diğer şehirlerden daha da yüksek olarak yansımaktadır:

Birçok şehirde Toplu Taşıma Araçları arasında ücretsiz veya düşük ücretli bir aktarma bulunurken, Eskişehir’de sadece ESTRAM ile Otobüsler arasında 0,70TL lik aktarma ücreti mevcuttur. Otobüsten otobüse aktarmada 2.kez aynı ücreti ödemek gerekmektedir. Bu sebeple ulaşım masrafları daha da artmaktadır. Eskiden Büyükşehir Belediyesi buna sebep olarak Özel Halk Otobüsçülerinin kabul etmemesini ileri sürüyordu, ancak artık sistemde özel halk otobüsü bulunmadığından biran önce bu düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

Birçok şehirde Tam veya Öğrenci tipi aylık abonman kartları satışı yapılmaktadır. Örneğin İstanbul’da 200 binişlik öğrenci kartı 78TL, Kayseri’de 140 binişlik öğrenci kartı 110TL’ye, Denizli’de 80 binişlik öğrenci kartı 140TL’ye satılmaktadır. Eskişehir’de ise günde 2 kezden ayda 60 kere aktarmasız toplu taşıma kullanan öğrenci 210TL ücret ödemek zorunda kalacaktır. Aktarma ihtiyacı olması durumunda bu miktar daha da artacaktır. Bu fiyat Eskişehir gibi “Öğrenci Kenti” olarak anılan ve bir eski üniversite hocasının belediye başkanı olduğu şehire yakışmamaktadır. Uygun fiyatlı bir aylık abonman sistemi hem Tam hem de Öğrenci yolcular için oluşturulmalıdır.

Bunun yanında bir diğer konu ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden dolayı ortaya çıkmaktadır. Pandemi öncesine kadar ESOGÜ Meşelik kampüsünde Mühendislik Mimarlık Fakültesi’ne kadar belediye otobüsleri girebilirken, pandemi sırasında otobüslerin son durağı kampüs dışına alınmıştır. Bu sebeple ESTRAM son durağında inen öğrenciler Mühendislik Mimarlık Fakültesi’ne kadar ya 2 km yürümek ya da ücretli kampüs içi ring araçlarına binmek zorunda kalmaktadır. Birçok üniversitede kampüs içi ring hizmeti ücretsiz verilirken ESOGÜ öğrencileri her binişte 1,50-2,00 TL ücret ödemek zorunda kalmaktadırlar.

 Bu fiyatlar da belediyeye ödenen ulaşım ücretlerine eklendiğinde ESOGÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve hemen yanında yeni açılan Eğitim Fakültesi öğrencilerinin ciddi bir mali külfet altında kaldığı görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin özellikle sabah saatlerinde bu ring araçlarının yetersizliği nedeniyle uzun kuyruklar oluşturmaları ve derslere gecikmeler yaşanması da ciddi bir sorundur. Ancak bu yıl kış aylarında -10 °C lere ulaşan soğukta ve kampüs içindeki sokak köpeklerinin korkusu altında 2 km yol yürümemek için öğrenciler bu ring sistemine mahkûm bırakılmaktadır. Ayrıca Fen-Edebiyat Fakültesi, Turizm Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencileri de 1-1,5km yürümek veya ring servise ücret ödemek zorunda kalmaktadırlar. Pandemi ortamında öğrenciler kampüs içinde balık istifi taşımaya maruz kalmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi üst düzey yöneticilerinin acilen görüşerek öğrencilerin bu mağduriyetine çözüm bulması gerekmektedir.

Tüm bu sıkıntılar göz önüne alınarak yapılan zammın tekrar gözden geçirilerek vatandaşlarımızın lehine değişiklik bekliyoruz.

Örnek Fiyatlar:

DENİZLİ KART SİVİL ABONMAN: 1 BİNİŞ 3,90 TL - 200 TL 30 GÜN 80 ABONMAN BİNİŞ

DENİZLİ KART ÖĞRENCİ: 1 BİNİŞ 2,60 TL - 140 TL 30 GÜN 80 ABONMAN BİNİŞ

Kayseri Ulaşım A.Ş  TAM KART Normal 4,50 TL, 140 Binişlik Abonman Ücreti : 231 TL

Kayseri Ulaşım A.Ş  İNDİRİMLİ Normal 2,25 TL, 140 Binişlik Abonman Ücreti : 110 TL

Gaziantep Kart Tam 5.20

Gaziantep Kart Öğrenci 2.20

İSTANBULKART Tam 5,48 TL, Mavi Kart (Aylık) Tam 180 Geçiş 430,00 TL

İSTANBULKART Öğrenci 2,67 TL, Mavi Kart (Aylık) Öğrenci 200 Geçiş 78,00 TL

Editör: Mustafa YILDIRIM