Ülke genelinde birçok farklı sektör alanında kooperatif kuruluşları görebilmek mümkündür. Bu kapsamda Türkiye’de yoğun bir kooperatifçilik alanı ve çeşitliliğinden bahsedilebilmektedir. Ziraat, ekonomi başta olmak üzere taşımacılık ve tüketim gibi alanlarda da kooperatif oluşumlar bulunmaktadır. Tüm bu oluşumların maksadı yerel ekonomiyi canlandırmak ve yoksulluğu azaltmak içindir. Bu bağlamda faaliyetlerine aktif şekilde devam eden çeşitli kooperatifler yer almaktadır.

Ticaret Bakanlığı ve devlet tarafından desteklenen kooperatifler için bir kooperatifçilik uzaktan eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarca bu eğitimler en kapsamlı şekilde gerçekleştirilecektir. Bu süreçte ülke genelindeki tüm kooperatif oluşumların gelişimleri ve büyümeleri desteklenmektedir. Eğitim süreci ve içeriği hakkında detaylı bilgiler yakın zamanda ilgili kurumlarca paylaşılacaktır.

Kooperatifçilik Eğitimi Süreci Nasıldır?

Resmi olarak yakın zamanda gazetede yayınlanan kooperatifçilik eğitimi hakkında merak edilen birçok konu mevcuttur. Özellikle de eğitim sürecinin nasıl olacağı ve eğitimin nasıl bir platformda sürdürüleceği merak edilmektedir. Genel anlamda belirtmek gerekirse eğitim tamamen online şekilde sürdürülecektir. İnternet ortamında Türkiye’nin her bölgesinden derslere kooperatif katılımcıları dahil olabilmektedir. Bunun için öncelikle eğitime katılım sağlamayı planlayanların ön başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Bu sayede eğitimler başladığında belirtilen iletişim adreslerinden katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır.

Kooperatifçilik Eğitimi Programı

Genel olarak çeşitli kooperatifçilerin online şekilde katılım sağlayabileceği bir eğitim süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Covid – 19 salgını nedeniyle eğitim sürecinde verilecek tüm dersler internet ortamında gerçekleştirilecektir. Henüz eğitim programının başlangıç tarihi net bir şekilde belirtilmemiş olsa da ders içeriği aktarılmıştır. Temel konular ve destekleyici konular kapsamında eğitim uzaktan bir şekilde sürdürülecektir.

Eğitime katılım sağlayan kişilerin tüm derslere minimum 4/5 oranda katılım sağlaması gerekliliklerin arasında yer almaktadır. Temel konular için 30 ders saati, destekleyici konular için de 10 ders saati belirtilmiştir. Toplamda 40 ders saati sürecek eğitimlerdeki dersler 50 dakikadan oluşmaktadır. Eğitim programında belirtilen tüm kavramların en nitelikli şekilde katılımcılara aktarılması hedeflenmektedir.

Kooperatifçilik Eğitimine Nasıl Katılım Sağlanır?

Ticaret Bakanlığı’nın üstlendiği ve çeşitli kurumları yetkilendirdiği eğitimlere katılım fazlasıyla merak edilmektedir. Kooperatifçilik eğitimi için katılım sağlayabilmeniz adına öncelikle eğitim şartlarına tabi kooperatiflerde olmanız gerekmektedir. Ancak bu sayede katılım işlemleri için başvuru sürecine geçiş yapabilirsiniz. Belirlenen koşullar dahilinde Kooperatifçilik eğitimi derslerine katılabilmek için aşağıdaki şartlardan birini sağlıyor olunması gerekmektedir.

·         Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma alanlarında faaliyet gösteren kooperatifler

·         Faaliyet kapsamına bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler

·         Faaliyet kapsamına bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatifler

·         Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri

·         İnşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha yüksek olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme alanlarında faaliyet gösteren kooperatifler

Editör: Mustafa YILDIRIM