Eskişehir Uzlaştırmacılar Derneği, yerel bir gazetenin manşetine konu olan üzücü hadisenin toplumsal olayları çarpıtılarak olayın oluşumunda Uzlaştırma Kurumu’nun rolü olduğu ile ilgili haber ve açıklamalara yanıt verdi.
Dernek yönetim kurulu adına yapılan açıklamada şöyle denildi:.
“Uzlaşma onarıcı bir adalet anlayışı olup, cezalandırıcı adalet anlayışına bir alternatiftir. Zira uzlaşmayı benimsemek demek cezalandırma sisteminden tamamen vazgeçmek anlamına gelmemekte, cezalandırıcı adalet anlayışının sakıncalarını mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışmaktadır.
Günümüzde birçok ülkenin ceza adaleti sistemlerinin tatmin edici olmaması, suça ve sosyal düzensizliğe karşı alternatif çözümlerin arayışına yol açmıştır. Bu alternatif çözümlerin çoğu, taraflara ve topluma; anlaşmazlığın çözümüne ve sonuçlarının tartışılarak, ortadan kaldırılmasına katılma fırsatı sunmaktadır. BilakisAnglo-Amerikan ve Kıta Avrupası hukukunda çok sayıda onarıcı adalet yöntemi,programı ve politikası gelişmekte ve son dönemde ülkemizde bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi adalet sistemine uygulama yoluna gitmeye çalışmaktadır.
Onarıcı adalet sürecinde öne çıkan ilkelerimiz ise şunlardır:
1) Olaya dâhil olan herkesin onuruna saygı,
2) En güçsüz olana destek sağlama dâhil olmak üzere, sürece katılım ve
güçlendirme,
3) Hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı,
4) Yaş, cinsiyet, ırk, sosyal statü, düşünce yapısı veya dine dayalı ayrımcılık
yapılmaması,
5) Dikte edilen yerine gönüllü olarak ulaşılan sonuçları tercih etme,
6) Sürecin esnek olması ve sonuçların tarafların ihtiyaçlarını karşılaması,
7) Tarafların, sonuçta yapılan anlaşmaya uyması,
8 ) Sürece toplum katılımının sağlanması,
9) Kişi ve toplum güvenliğine saygı duyulması.
Uzlaştırma Kurumuna Dair Bilgiler
Başlangıçta Uzlaştırma mağdur ve failin kabulü ile başlar;özgür iradeleri ile devam eder. Taraflar uzlaşma görüşmelerine katılmaya veya uzlaşma müessesinin yardımını kabul etmeye ve teklif formunu imzalamaya zorlanamaz.
Uzlaştırmacı; uzlaşma teklifi sırasında uzlaştırmanın içeriği, kapsamı, uzlaştırmanın kabul ve reddiyle ilgili hukuki sonuçları hakkında taraflara bilgi vererek yine tarafların akıllarında kalan sorulara cevaplandırır ve bu sayede mağdur ile fail arasındaki uzlaşma görüşmesini kolaylaştırarak bir köprü vazifesi görür.
Mağdur uzlaştırma teklifini hemen kabul etmek zorunda değildir. Teklifi düşünmek için 3 gün süresi vardır.
Mağdurun uzlaştırma sürecine dahil olması, teklifi kabul etmesi, haklarından vazgeçtiği anlamına gelmez.
Mağdur uzlaştırma raporu imzalanana kadar uzlaşmaktan vazgeçebilir. Mağdur kabul etmediği bir edim/talep üzerinde uzlaşmaya zorlanamaz.
Bu Bilgilerin Işığında;
Soruşturması devam eden ve hepimizi derinden üzen mefhum olayda bir şey söylemek doğru değildir. Soruşturma sonucu beklenmelidir.
Biz Dernek olarak UZLAŞMA müessesesinin zarar görmemesinin taraftarıyız. Bu sebeple, siyasilerin bilgi almadan açıklama yapmamalarını öneriyoruz. “