MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Ordu'da bıçaklanarak öldürülenOrdu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Ceren Özdemir’i TBMM gündemine taşıdı.

CİNAYET SONRASINDAKİ İFADELERİ İNFİALE SEBEP OLMUŞTUR

Katil zanlısının tutuklu bulunduğu cezaevinden firar ettiğini altını çizen MHP’li Sazak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması için soru önergeleri sundu. 20 yaşındaki üniversitesi öğrencisinin katil zanlısının cinayet sonrasındaki ifadelerinin halk nezdinde infiale sebep olduğunu belirten MHP’li Sazak konuya ilişkin “bu elim olay neticesinde toplum nezdinde açık ve kapalı cezaevi uygulamaları hakkında soru işaretleri oluşmuştur” dedi.

Cezaevlerinde bulunan vatandaşların topluma geri kazandırılmasının gerektiğini ifade eden MHP’li Sazak, “cezaevlerindeki mahkûmların cezalarını çektikleri süre içeresinde ve tahliye süreci sonrası toplum içerisinde uyum gösterebilmesi, ‘ıslah edilmesi’ hem adalet sisteminin işleyişi hem de toplumun düzen ve refahının temini için zaruret arz etmektedir” sözleri ile menfur cinayeti TBMM gündemine taşıdı.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’ın bu kapsamda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönettiği sorular şu şekilde;

  • “Tehlikeli suçlu” kavramını oturtarak, bu tür suçluların açık cezaevine geçmesinin engellenmesi için mevzuat hükümlerinin yeniden değerlendirilmesi düşünülmekte midir?
  • Tarafınızdan, Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı’nda “açık cezaevine geçme yetkisini cezaevi idare ve gözlem kurulundan alarak infaz hâkiminin yetkisine vermeyi düşünüyoruz” açıklaması yapılmıştır. Yetki değişikliğinin ne zaman gerçekleşmesi öngörülmektedir?
  • Bir hükümlünün açık cezaevine geçmesini değerlendiren Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun almış olduğu kararlar kurum içi ya da bir üst kurul tarafından denetlenmekte midir?
  • Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu üyelerinin yetkinlik, deneyim ve donanım durumları düzenli olarak denetlenmekte midir?
  • Tutuklu ve hükümlüler cezalarını ifa ederken topluma geri kazandırmaya yönelik nasıl uygulamalardan geçmektedirler?
  • Kişilik veya davranış bozukluğu tespit edilen hükümlüler tedavi veya terapi altına alınmakta mıdır? Alıyor ise tedavilere cevap durumlarına göre tahliye süreci ve sonrasında takip edilmekte midir?
  • Ruhsal hastalığı tespit edilen mahkûmlar için ceza süresi ve bitiminde tekrar suç işleme ihtimali değerlendirilip buna göre önlem alınmakta mıdır?
  • Ruhsal bozukluğu tespit edilen mahkûmların yakın temasta olduğu diğer mahkûmların da ceza süreleri boyunca psikolojik durumlarını bozmamak ve ıslah süreçlerini kolaylaştırmak adına temaslarının azaltıldığı bir uygulama var mıdır?
  • Ruhsal durum muayenesinden sorumlu sağlık personeli (psikolog, psikiyatr, kurum doktoru gibi), mahkûmların hükümlü oldukları suçları hazırlayıcı şartlara, içinde bulundukları cezaevi şartlarına ve tahliye sonrası ruhsal durumlarının analizine yönelik ayrıcalıklı bir eğitime sahip midir? Bu tür eğitimler verilmekteyse, kim veya hangi kurumlar aracığıyla ne sıklıkta yapılmaktadır?