2023 yılının ilk periyodunda 1 trilyon 22,2 milyar TL dolaylı, 571,5 milyar TL doğrudan vergiler olmak üzere toplam1trilyon 620,3 milyar TL vergi tahsilatı gerçekleşen ülkemizde bütçede 2023 yılının ilk yarısında vergi geliri hedefleri gerçekleşse de toplumun her kesiminin gözlemleyebildiği gibi  kamu harcamalarına yetersiz kalmıştır. Artan kamu harcamalarına yetersiz kalan vergi gelirleri nedeniyle kamu harcamalarını finanse edebilmek için ek bütçe yasası ile vergi yükü arttırılmıştır. Bir çok vergi kaleminde yapılan artırımlar, ek vergiler ile 2023 ün ikinci yarısında 1 trilyon 150,2 milyar TL vergi tahsilatı hedeflenerek öngörülen toplam vergi geliri hedefi 4 trilyon 350 milyar TL ye çıkartılmıştır.

                   Ek bütçe ile oluşan toplam yıllık vergi geliri hedefine ulaşılabilmesi için ilk yarıda elde edilen tutarın üzerine 2 trilyon 747,7 milyar TL daha vergi toplanması gerekmektedir. Bu bütçe hedeflerine göre yeni vergi düzenlemeleri ile vergi gelirleri arttırılmaya çalışılacaktır.

                  Vergi gelirlerini doğru bir şekilde dengelemek gerekir. Ülkemizin içinde bulunduğu durumda yüksek vergiler ciddi sorunlara yol açacaktır. Dolaylı vergilerin %65-%70 aralığında yer alması artık yapısal bir sorun olmuştur. Dolaylı vergiler gelir gözetmeksizin herkesin ödemesi gereken vergilerdir. Bu durumda zaten oldukça bozulan gelir dağılımı olumsuz etkilenecektir. Toplumun düşük gelirli kesimi yüksek vergi yüküyle daha fazla mali zorlukla karşılaşacaktır. Bu durum da yoksulluk eşitsizlik gibi sorunlara yol açacaktır. Dolaylı vergilerde hızlı tahsilat, toplumsal tepkinin az olması gibi unsurların etken olması nedeniyle sürekli artan bütçede ki kaynak ihtiyacı nedeniyle içinde bulunduğumuz durumda adil olmayan bir vergi sistemi yaratmıştır. 

                  Vergi sistemi dolaylı vergilere dayalı olmaktan çıkartılmalı doğrudan  vergilere ağırlık veren adil bir vergileme sistemi bir an önce hayata geçirilmelidir. Vergileme alanında  eşitlik, öngörülebilirlik, adalet ve şeffaflık ilkeleri kapsamında verginin tabana yayılması sağlanarak, vergi mevzuatının güncel gereksinmeleri kapsayan kolay uygulanabilir bir yapıya kavuşturulması hedeflenmelidir.”