Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan ve Haziran ayında açılacak ‘Odunpazarı Modern Müze’nin tanıtımı gerçekleştirildi.
Türkiye ve dünya sanatçıların modern ve çağdaş eserlerinden oluşan dinamik sergi programı, kültürler ve disiplinler arası diyaloğu desteklemeye yönelik iş birlikleri ve dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın imzasını taşıyan tasarımı ile Odunpazarı Modern Müze Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek ilk sergisi ile kapılarını Haziran’da açıyor.
UNESCO Kültür Mirasları Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı Bölgesinde yer alan Odunpazarı Modern Müze, mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca kuruculuğunda hayata geçiriliyor. Müze, Türkiye’den ve dünyadan sanatçıların modern ve çağdaş eserlerinin evrensel bir bakış açısı ile sergileneceği, kültürlerarası diyaloğu teşvik eden bir platform olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 4 bin 500 metrekare alana sahip olan OMM’da, sergileme alanları, çeşitli etkinlik mekanları, atölyeler, kafe ve müze dükkanı yer alıyor. İlk sergisi, Haziran’da Haldun Dostoglu kuratorlugunde gerceklesecek müze, Eskişehir’de bulunan basın mensuplarına tanıtıldı. Polimeks Holding Yonetim Kurulu Baskanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından müze hakkında geniş bilgiler verildi.
“Burayı bir dünya müzesi yapacağız”
Sanatın ruhun gıdası olduğunu belirten Erol Tabanca, OMM’nin kente renk katacağına inandıklarını aktardı. Tabanca, “Bu şehre bu tarzda bir mimarinin yapmanın ne kadar doğru olduğunu sanat camiası ile görüştükçe anlıyorum. Anadolu mimarisinde ilk kez bu ölçekte bir müze oldu. Eskişehir’in kültür turizmine açık olması çok önemli. Çünkü kültür turizmi de dünyada çok önem kazanmaya başladı. Sadece deniz ve güneş ile turizm yapılmıyor. Kültür turizmi çok öne çıkmaya başladı. Biz de bu noktadan yola çıkarak bu müzeyi yapma kararı aldık. Müze, bölgeye ekonomik olarak da büyük katkılar sağlayacak. Amacımız bu müzeyi bir dünya müzesi yapmak. Onun için böyle önemli bir mimar ile çalıştık. Eskişehir turizmine çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. OMM’nun insanların keyifle vakit geçirebilecekleri, güçlü mimarisi ile Eskişehir’in sembolü haline gelmiş, sanat dünyasına yeni yaklaşımlar ile katkı sağlayabilen bir çekim merkezi olacağını düşünüyorum” dedi.
60’ın üzerinde sanatçının yaklaşık 200 eserinin görülebileceği sergide yer alacak sanatçılar arasında Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Canan Tolon, Erol Akyavaş, İlhan Koman, Ramazan Bayrakoğlu, Sinan Demirtaş ve Tayfun Erdoğmuş da bulunuyor.
OMM’a gelen ziyaretçileri tüm dünyanın tasarımlarını ilgiyle takip ettiği ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın imzasını taşıyan, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisindeki öğelerden aldığı referanslarla tasarladığı 4500 metre karelik çağdaş bir sanat alanı bekliyor.
Farklı büyüklüklerdeki sergileme alanlarının yanı sıra kafe, müze dükkanı ve atölye alanları da müzenin dinamik yapısını yansıtıyor.
Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi ve etkileyici mimarisi ile gündüz olduğu kadar gece de semte hayat verecek müze binasının bu bölgenin odak noktası, sembolü ve aynı zamanda kamusal bir toplanma merkezi olması öngörülüyor.