Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü öğretim üyeleri yarının suyunu koruyacak bugünün gençlerinin sürdürülebilir su kullanımı konusunda bilinçlenmesini hedefleyen bir projeye imza attı.
Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Zehra Yiğit Avdan’ın yaptığı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımında etkin olan “Su Ayak İzi” kavramını genç kuşaklarla buluşturuyor. Proje kapsamında Ankara Fen Lisesi ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan AİHL 9. 10. ve 11. sınıf seviyesindeki öğrencilere yarının suyunu korumaları konusunda bilinç kazanmaları amacıyla eğitim, deney ve etkinlikler düzenlenecektir.
Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Zehra Yiğit Avdan, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaş olarak yer aldığı proje kapsamında Eskişehir il sınırları içindeki tatlı su ekosisteminin işleyişi, su ayak izinin belirlenmesinin önemi ve su ayak izini belirleme çalışmaları gerçekleştirileceğini ifade etti. Eğlenceli ve interaktif bir ortamda öğrencilere yönelik olarak “Su Kaynakları ve Su Ayak İzi Bileşenleri”, “Benim Su Ayak İzim”, “Su Kaynaklarının İleri Teknolojiler Kullanılarak İzlenmesi”, “Su Kalitesi Laboratuvarı ve Uzaktan Algılama/Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı Uygulamaları”, “Saha Çalışmaları”, “Su Ayak İzi Haritalarımı Hazırlıyorum” ve “Sanal Su Ayak İzinin Değeri” etkinliklerinin yapılacağını belirtti.
Etkinliklerin yanı sıra öğrencilerin sunumu ve münazarasına da yer verilerek öğrenilen bilgilerin pekiştiği bir eğitim süreci oluşturulacağını sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Avdan, proje sürecinde yapılacak her aktivitenin http://benimsuayakizim.com/ ve http://mywaterfootprint.co/ web adreslerinde detayları ile paylaşılacağını ve eğitim kapsamında verilen bilgilere ve etkinliklere facebook ve instagram sayfalarından ulaşma imkânı sağlanacağını ifade etti.
Proje ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Zehra Yiğit Avdan (Yürütücü, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Serdar Göncü (Uzman, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), Doç. Dr. Uğur Avdan (Uzman, Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı), Araş. Gör. Dr. Eda Tuna Öztürk (Uzman, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), Feride Cesur, (Uzman, Prof. Dr. Necmettin Erbakan AİHL), Mecit Mümin Polat (Uzman, Ankara Fen Lisesi), İlknur Özüdoğru (Eğitmen, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), Fırat Erdem (Eğitmen, Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü,) Ece Tuğba Mızık (Eğitmen, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü), Emre Turğut (Eğitmen, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü).