6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu yönetmeliği geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Yönetmelik şunu çok açık ve net ortaya koyuyor ki ürünlerin kullanma kılavuzu olmak zorunda. Üstelik ürünlerin kullanma kılavuzunun olması üreticiye sorumluluk yüklediği gibi tüketiciye de sorumluluklar yüklüyor. Tüketici, satın aldığı ürünün talimatlarına uygun kullanmazsa doğacak zararları satıcıdan talep etme hakkı ortadan kalkıyor. Bu yönetmeliğin hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruduğunu belirtmek gerekir. Ürün kullanma kılavuzları bizlere yol gösterir. Satın aldığımız ürünlerden azami derecede faydalanmamıza olanak sağlar. Böylece ürünü yanlış kullanılmasından doğabilecek zararı da önlemiş oluruz. Şimdi gelin yönetmeliğin önemli maddelerini beraber inceleyelim:
Tüketicinin kullanımına sunulan malların Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılması zorunludur. Tanıtma ve kullanma kılavuzu açık, sade, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir şekilde düzenlenir ve kağıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir. Tanıtma ve kullanma kılavuzunun kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye sunulması halinde bu bilgiler ayrıca üretici veya ithalatçının internet sitesinde de yer alır. Üretici veya ithalatçının internet sitesinin bulunmaması durumunda ya da tüketicinin talep etmesi halinde tanıtma ve kullanma kılavuzu, herhangi bir ücret talep edilmeksizin ayrıca kağıt üzerinde tüketiciye verilir. Tanıtma ve kullanma kılavuzu, malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre malın veya ambalajının üzerine yazılabilir veya eklenebilir. Malın kullanıcı ara yüzünde yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunludur.
Tanıtma ve kullanma kılavuzunda, malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre aşağıda belirtilen bilgilerin bulunması zorunludur: Üretici veya ithalatçı firmanın unvan, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri, Kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımda uyulması gereken kurallar, Taşıma ve nakliye sırasında dikkat edilecek hususlar, Kullanım hatalarına ilişkin bilgiler, Özellikleri ile ilgili tanıtıcı ve temel bilgiler, Tüketicinin yapabileceği bakım, onarım veya ürünün temizliğine ilişkin bilgiler, periyodik bakım gerekmesi durumunda, periyodik bakımın, yapılacağı zaman aralıkları ile kim tarafından yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler, Bağlantı veya montajın nasıl yapılacağını gösterir şema ile bağlantı veya montajın kim tarafından yapılacağına ilişkin bilgiler,
Yetkili servis istasyonları ile yedek parça malzemelerinin temin edilebileceği yerlerin unvan, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvan, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri Kanunun 11'inci maddesinde tüketiciye sağlanan seçimlik haklara ilişkin bilgi, Tüketicilerin şikayet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine ilişkin bilgi, varsa tüketiciye sağlanan diğer haklar.
Malın güvenli kullanımına ilişkin hususların malın üzerinde yer alması halinde yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunludur. Malların ilgili teknik düzenlemesi uyarınca kişinin sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malın güvenli kullanılabilmesi için malın üzerine veya tanıtma ve kullanma kılavuzuna bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulur veya yazılır. Üretici, ithalatçı ve satıcının sorumluluğu Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarının hazırlanması sorumluluğu üretici ve ithalatçıya, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat sorumluluğu ise satıcıya aittir
“TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN’’