Gaye Usluer, “Bu ülkenin bütün kadınları olarak diyoruz ki; Kararlıyız! Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız”

Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Memleket Partisi Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Usluer, “Ey AKP ve ey erkek egemen siyasetin tüm bileşenleri! Sizlere sesleniyoruz. İtirazımız var! İşsizliğe, yoksulluğa, şiddete, savaşa, sömürüye, artan erkek şiddetine, cezasızlık politikalarınıza itiraz ediyoruz” dedi.

Usluer konuşmasına şöyle devam etti:

 “8 Mart, kadınların bin yıllardır süregelen eşitlik ve özgürlük direnişinin sembolleştiği bir gün. 8 Mart 1857’de New York’ da 40 bin dokuma işçisi kadın, kendilerine dayatılan daha düşük ücretlerle daha uzun süre çalışmaya karşı grev ilan ettiler. Polisin kendilerine saldırması sonucu çıkan yangında 120 kadın grevci hayatını kaybetti. Bu olayda ölen tekstil işçilerinin anısına 1910 yılında 8 Mart günü, Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi.  Her 8 Mart’ta olduğu gibi bugün de eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları saygıyla anıyoruz.

2021 YILI KADINLARIN DAHA DA KORUMASIZ KALDIĞI BİR YIL OLDU

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün bir kutlamadan çok, bir hatırlama, anma ve düşünme günü olduğunu unutmuyoruz. 2021 yılı Türkiye’de kadına şiddetin arttığı, kadınların daha da korumasız kaldığı bir yıl oldu. 2021 yılının 20 Mart gecesi yayınlanan Resmi Gazetede, Cumhurbaşkanı imzası ile İstanbul Sözleşmesi’nden yani Avrupa Konseyi Kadınlara Karşı Her Türlü Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi'nden çıkma kararı alındığını öğrendik. Bizim için koruyucu nitelikte olan sözleşme erkek egemen siyaset tarafından yok edildi.

ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINDA KADINLAR EYLEMDE

Son 2 yıla damgasını vuran Covid-19 pandemisi, ülkemizde de kadın mağduriyetlerinin arttığı ve kadınların daha fazla yoksullaştığı bir dönem oldu. Bu ülkenin kadınları için 2021 yılının geçmiş yıllara kıyasla akıllardan hiç çıkmayacak yıllardan birisi olduğunu tarihe not olarak düşmesini istiyoruz. Bugün bütün dünyada olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında da kadınlar eylemde. Kadınlar birlikte. Dayanışıyorlar. Taleplerini dile getiriyorlar. Mevcut iktidar kadınların birlikteliğinden, çok ses olmasından, tek yürek olmasından korkmuş engellemeye çalışıyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE İLO 190 SAYILI ŞİDDET VE TACİZ SÖZLEŞMESİ İMZALANMALI

Ey AKP ve ey erkek egemen siyasetin tüm bileşenleri! Sizlere sesleniyoruz. İtirazımız var! İşsizliğe, yoksulluğa, şiddete, savaşa, sömürüye, artan erkek şiddetine, cezasızlık politikalarınıza itiraz ediyoruz. Kadın düşmanı politikalarınıza karşı olduğumuzu bir kez daha yinelemek istiyoruz. Eşit, şiddetsiz, sömürüsüz, savaşsız, insanca yaşam hakkı istiyoruz. Bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi‘nin yeniden imzalanmasını,  6284 sayılı yasanın uygulanmasını istiyoruz. Iş yaşamında İstanbul Sözleşmesi’nin ve ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi‘nin onaylanması konusunda kararlıyız, ısrarlıyız. Bu ülkenin bütün kadınları olarak diyoruz ki; Kararlıyız! Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız. Söz veriyoruz;

Asla yalnız yürümeyeceğiz, birlikte değiştireceğiz!”

Editör: Mustafa YILDIRIM