Akarsuların kıt olduğu bölgelerde, birçok çiftçi veya tesis, yeraltı sularını kullanarak su ihtiyacını giderir. Yeraltı sularından faydalanmak için, öncelikle suyun tespit edilmesi gerekir. Su kaynağı gözle veya hislerle tespit edilemez. Su kaynağının tespiti için teknolojik verilere ihtiyaç vardır. Yapılacak etüd çalışması ile elde edilen veriler projelendirildiğinde, suyun kaç metreden çıkacağı, debisinin ne olduğu anlaşılır. Teknolojik veriler ışığında, yapılan sondajlama çalışmaları neticesinde su yer yüzene çıkartılır. İşlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için teknik altyapı ve tecrübe gereklidir. Diyarbakır su arama ve sondajlama sistemi Çelik Mühendislik tarafından güvenli bir şekilde yerine getirilir.

Yeraltı Su Nerelerde Bulunur?

Yüzeye yakın yeraltı suları sızıntıları ile kendini belli eder. Ancak bu tür sularda akışkanlığının ne kadar olduğunun kestirilmesi mümkün değildir. Ancak suyun kıt olduğu ve coğrafi koşulların elverişli olmadığı durumlarda, yeraltı sularının nerede olduğunun bilinmesi için etüd çalışmaları gereklidir. Bu sayede suyun nereden çıkacağı, ne kadar rezerve sahip olduğu kesin sonuçları ile ortaya konulur. Diyarbakır zemin etüdü çalışmalarında, başarılı çalışmaları bulunan Çelik Mühendislik, gerekli teknolojik altyapı çalışmalarıyla, ihtiyaca elverişli yeraltı suyunu müşterilerine temin etmeyi amaçlar.

Yeraltı Suyu İçin Ruhsat Gerekli Mi?

Daha önceleri derinliği 10 metreden düşük olan yeraltı sularını kullanmak, ruhsat ve izne tabii değilken, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun kapsamında, ruhsat işlemlerine dahil edilmiştir. Kanun kapsamında düzenlenecek iş ve işlemler DSİ tarafından denetlenir. Yetersiz fizibilite çalışması, proje eksikliğinde ruhsat işlemlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Diyarbakır kuyu ruhsatı işlemlerinde Çelik Mühendislik, proje kapsamlı kuyu ruhsatlarında etkili çözüm yolları sunar.