İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr Arslan Kabukcuoğlu, yerel radyo ve televizyon yayıncılarının sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Kabukcuoğlu önergesinde şu ifadelere yer Verdi; “Yayın yaptıkları bölgelerin sesi, gözü, kulağı olan yerel basın, son yıllarda ciddi sorunlarla boğuşmaktadır. Güçlü ekonomik yapıdaki Ulusal kanallar ile aynı frekans ücreti, aynı telif ücretleri ve aynı ceza ücretleri ödemek zorunda bırakılan yerel TV ve radyo kanallarımızdan, bu ekonomik yüklere dayanamayan 100 yerel radyo kanalı kapanmıştır. Acil tedbir alınmadığı takdirde kapanan radyo sayısının 300’ü bulacağı dile getirilmektedir.
20 Kasım 2017 tarihinde, Radyo televizyon Sahipleri Derneği (RATSA) tarafından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’A iletilen sorunların çözümü talebi üzerine, bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından sorunların tespiti ve çözümü için komisyon kurulması talimatı verilmiştir.
Müteaddit defalar basında bu çalışmaların sonuca ulaştığına dair haberler yapılmasına rağmen, Eskişehir yerel radyo ve televizyon sahipleri bu hususta hiç bir aşama kaydedilmediğini, sorunların aynen devam ettiğini belirtmektedir.
2019 Aralık ayında başlayan, Dünya çapında hayatı durma noktasına getiren Kovid19 salgını yerel medya kuruluşlarımızı da derinden etkilemiş, gelirleri azalan bu kuruluşlarımız, çalışanlarına maaş ödemekte zorlanmakta, bir kısmı da kapanmaktadır.”
Yerel radyo ve televizyon yayıncılarının somut olarak hükümetten beklentilerinin; frekans tiplerinin ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere 3 bölüme ayrılması, Telif ücretlerinin indirilmesi, Uydu yayın ücretlerinin indirilmesi ve ücretsiz zorunlu yayınların ücretlendirilmesi olduğunu belirten Kabukcuoğlu, cevap beklediği aşağıdaki soruları yöneltti:
“1-Yerel radyo ve televizyon yayıncılarının talepleri ile ilgili komisyon kurulması ve çözüm yollarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
2-Yerel radyo ve televizyon yayıncılığının, çok daha büyük gelirlere sahip ulusal yayıncılıkla aynı frekans ve uydu tahsis ücretleri ve maddi külfetlere tabi olmasını doğru buluyor musunuz? Yerel ile ulusal radyo ve televizyon faaliyet yükümlülüklerinin, gelirlerine orantılı bir şekilde düzenlenmesi düşünülmekte midir?
3-Küresel salgının ekonomik etkilerinin hafifletilmesi için hazırlanan ekonomik kalkan paketinden yerel medya kuruluşlarının da yaralanması düşünülmekte midir?”