-Şenay Bilik Yıldırım

Anadolu Panelleri'nin ilk durağı Eskişehir'de konuşan TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki, uygulanmaya başlanan para politikasının seçimle birlikte gevşememesi gerektiğini belirterek, orta vadeli ekonomi politikaları uygulanırken, faturayı geniş toplum kesimlerinin ödemesi halinde toplumsal insicamı tehdit edecek şekilde bir fakirleşme yaşanabileceğine dikkat çekti. 


Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetimi yurt çapına yaymak amacıyla sürdürdüğü faaliyetler kapsamında 2022 yılında 10 ilde düzenlediği “Anadolu Panelleri”ne, 2023 yılında da devam ediyor. Bu yılki teması "Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik" olan etkinliğin ilk durağı 26 Eylül’de Eskişehir oldu. Programın açılışında konuşan Selçuki, pandemi sonrası dönemden daha kötü bir süreç içinde olunduğuna değinerek, şunları söyledi: "Eylül 2021'e dönersek pandemiden sonra Türkiye tünelin sonundaki ışığı görüyordu, bu ışık; ekonomik açıdan bu bize doğru gelen bir kamyonun farları değildi. Ancak daha sonra faiz ve enflasyona yaklaşımımız bize bir takım maliyetler doğurdu. Şubat 2023'te yaşadığımız büyük depremin insani felaket boyutu bir yana ekonomik yüzü ise; bu politika tercihlerini çok daha büyük bir yük haline getirdi." 

ESO’dan Kazım Kurt’a hayırlı olsun ziyareti ESO’dan Kazım Kurt’a hayırlı olsun ziyareti


YEREL SEÇİM EKONOMİ POLİTİKALARINI NASIL ETKİLEYECEK


Yaşanan makro ekonomik sorunlar bir yana Türkiye'nin sürekli finansman ihtiyacı içinde kısır bir döngü içinde ekonomiyi yönetmeye çalıştığını aktaran Selçuki, bunu aşmanın yolunun ise yapısal reformlardan geçtiğini söyledi.  Genel seçim sonrası Merkez Bankası'nın faiz arttırma kararlılığının doğru olduğunu dile getiren Selçuki; "Ancak önümüzde bir yerel seçim var ve sıkılaşması gereken maliye politikasının daha ne kadar süre ile bu şekilde devam edileceğine ilişkin içerde ve dışarıda bir kuşku var." diye konuştu. Sonuç itibarı ile seçim dönemlerinin yalnızca Türkiye'de değil tüm dünyada iktidarın normalden daha fazla harcama yaptığı dönemler olduğunu hatırlatan Can Selçuki, "Dolayısıyla cari açığın 2024'te öngörülenden daha fazla olacağını düşünüyorum." dedi.


"MALİYETİ GENİŞ TOPLUM KESİMLERİNE YIKARSAK..."


Türkiye'nin yenden yatırıma elverişli bir ülke olması gerektiğine vurgu yapan Selçuki, uygulanmaya başlanan para politikasının seçimle birlikte gevşememesi gerektiğini söyledi. Bu orta vadeli ekonomi politikaları uygulanırken, geniş toplumsal kesimlerde yaşanabilecek fakirleşmenin tehlikelerine değinen Selçuki, şunları söyledi: "Ekonomi politikaları uygulanırken faturayı birinin ödemesi gerekiyor kim peki; geniş toplum kesimleri. Bu geniş toplum kesimlerinin uzun süredir üzerinde bulunan enflasyon kaynaklı geçim sıkıntısını gözden kaçırmamak lazım. Maalesef burada toplumsal insicamı tehdit edecek şekilde bir fakirleşme yaşanabilir. Dolayısıyla bu makro ekonomik hedefler belirlenirken hane halkının ciddi bir şekilde desteklenmesi gerekir. Çünkü  çok uzun zamandır yüksek enflasyon ve buna yetişemeyen gelir seviyeleri ve geçim sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye ekonomi yönetimi  politikaları bakımından doğru ama çok zor ve kırılgan ve hataya açık yola girdi. önümüzde 2-3 yıllık zor bir süreç var, bu dönemde maliyeti geniş toplum kesimlerine yıkarsak, bir takım toplumsal tehlikelerin yaşanabileceğine dikkat çekmek isterim."


Eskişehir Sanayi Odası’nda gerçekleşen program, açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü ve Köşe Yazarı Vahap Munyar 'ın yaptığı Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye Raporu Direktörü ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki'nin konuşmacı olarak yer aldığı panel ile devam etti.

Editör: Mustafa YILDIRIM