Etkinlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekillerini konu alan “18 Yolları Açan Kadınlar” adlı belgesel gösterimi ve söyleşi, Eskişehirliler ile buluştu.

Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ve KA-DER iş birliğinde düzenlenen Kısa Belgesel Filmi Gösterimi & Söyleşi etkinliği Anemon Otel’de düzenlendi.

KA-DER’in yapımını üstlendiği “18 - Yolları Açan Kadınlar…” adlı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekilleri belgeseli, Eskişehirliler ile buluştu. Etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Fikriye Söğütlü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri, STK temsilcileri ve kadınlar katıldı.

“Kendi gücümüzü fark etmemiz lazım”

Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Akçar’ın katılımcılara hoş geldin konuşmasının ardından KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “Yıl 2022; Mars’a çıkmanın konuşulduğu günümüzde biz kadınlar hala ‘koltukların yarısı bizim’ diye isyan ediyoruz. Öldürülmemek, şiddete uğramamak, eşit ücret, eğitimde fırsat eşitliği için mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu reva mı, haksızlık değil mi? Bu haksızlığa nasıl son vereceğiz? Önümüzde seçimler var, çok yakın. Bu ülkenin yüzde 50,7’si kadın seçmen. Dolayısıyla erkekler, bu koltukları kadınlara vermek istemeyebilirler, anlıyoruz. Biz kadınların kendi gücümüzü fark etmemiz lazım. Erkeklere ihtiyacımız yok, eğer kadınlar kendi düşünceleri paralelindeki kadınlara oy verirlerse zaten yüzde 50,7’yiz. Tabi ki kadın dostu erkeklerin desteğine de hayır demiyoruz. KA-DER’in çektiği bu belgesel de 1934 yılında TBMM’ye giren 18 kadının milletvekilliği deneyimlerine ışık tutmak istedik” dedi.

Başkan Ataç: İyi ki Atatürk’ün çocuklarıyız

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da yaptığı konuşmada, “İyi ki Atatürk’ün çocuklarıyız. Öyle bir vizyon ki; hiçbir Avrupa ülkesinin öngöremediği şekilde 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını tanımıştır. Türk kadınının aydınlığı tespit etmesi adına. Şimdi izleyeceğimiz belgesel ile 18 kadının Meclis’te nerelere geldiğini göreceğiz. Kadınlarımızı gelecekte daha aydınlık günler bekliyor. Her şeyin bir sonu var, bu iktidarın da bir sonu var. Sizler daha güzel günlerde daha güzel görevler yapacaksınız. Tepebaşı’nda kadın çalışanlarımızın popülasyonu yüzde 40’lara ulaştı. Bunlar çok önemli” sözlerini kullandı.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce de “Bizler 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. İlk seçimde de 18 kadın, milletvekili seçiliyor. Bakın daha ortada İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yokken, Atatürk’ün desteklediği büyük kadın mücadelesinin eseridir bu. Nezihe Muhittin başta olmak üzere hepsini saygıyla yad ediyorum, ayakta alkışlıyorum. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, her şey çok güzel olacak” dedi.

“Bu cesareti de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alacağız”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise “Tam Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaştığımız bugün de böyle bir belgesel ile buluşmak çok güzel. Bu ilki gerçekleştirdiği için de KA-DER’e çok teşekkür ediyorum. 18 kadın, Atatürk’ün önderliğinde yepyeni bir yok açmışlar. Sonrasında ise aynı oranları tutturamamışız. Çünkü kadınların adaylaşmasında çok zorlu koşullar söz konusu. Ne yazık ki kadınlar, erkeklerden daha zor yollardan geçmek durumunda. Yaşadığımız sorunların birçoğunun kökeninde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını biliyoruz. Ama yakınmayacak, cesaretli olacağız. Bu cesareti de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alacağız” dedi.

Siyasette Kadının Yeri

Daha sonra etkinlikte “Siyasette Kadının Yeri” adlı söyleşiye geçildi.

Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elif Gürsoy bir sunum gerçekleştirdi. Gürsoy, Türkiye’de kadınların siyasette ne kadar az yer aldığını akademik bir açıdan ve istatistiksel bilgiler eşliğinde ele aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da kadınların siyasetteki yerini, kadın mücadelesinin bir örneği olarak kendi yaşamından kesitler aktardı. Karaca, “Bugün izleyeceğimiz belgeseldeki 18 kadın milletvekilinin aslında her birinde kendinizden bir şeyler göreceksiniz. Hedefim benim de hep siyasetti. Hukuk öğrencisi iken seçmeli derslerimde siyaset bilimini tercih etmiştim. Tarihi de çok severim, bir kadın mücadelesinin neferi olarak 18 kadın milletvekilinin hayatlarını kıt imkanlarla okumaya çalışmıştım. Benim yaşantıma en çok Satı Kadın uyuyordu. Ben bir köyde pamuk işçiliği yapan, okumayazması olmayan bir anne ile ilkokul 3’ten terk etmiş kamyon şoförü bir babanın evladıyım. 10 yaşında pamuk işçiliği yaparken, ne olmak istediğimi sordular. Avukat olmak istediğimde benimle dalga geçtiler. Ben bugün 25 yıldır avukatlık mesleğini gururla yapıyorum. Arkasından bir şey daha olacağım dedim, 10 yaşındayken. ‘Birgün bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olacağım, milletvekili olacağım’ dedim” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, “18 - Yolları Açan Kadınlar…” adlı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk kadın milletvekilleri belgeselinin izlenmesi ile sona erdi.

Editör: Mustafa YILDIRIM