Farmakolog Eczacı Çağatay Fikret Erad, Zatürre aşısı yaptırmayan 65 yaş altı ve risk gurubunda olmayan kişilere oral yolla alınan bir aşı önerdiklerini söyledi.
Ecz. Erad, “Ssolunum yolunun tekrarlayan enfeksiyonlarında koruyucu olarak ve kronik bronşitin akut enfeksiyöz alevlenmelerinde, akut solunum yolu enfeksiyonlarında ana tedaviye yardımcı olarak kullanılan, bağışıklığı güçlendirecek, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme oranını düşürecek oral yolla alınan bu aşı yurt dışında yaygın olarak kullanılıyor” dedi.
RİSK GRUBUNDA OLMAYANLARA ÖNERMİYOR
Aşı konusunda devletin uygulamalarını muazzam bulduğunu ifade eden Ecz. Erad, “Çünkü aile hekimlerinde riskli gruplara ücretsiz Zatürre Aşısı uygulanıyor. Grip aşısını da yine riskli grupta olan 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olanlar eczaneden ücretsiz temin edebilecekler. Bu gerçekten çok başarılı bir uygulama” diye konuştu. Aşıya talebin pandemi nedeniyle geçmiş yıllara göre çok fazla olduğunu belirten Erad; aşı temini ile ilgili oluşabilecek sıkıntıların eczacılardan kaynaklanmadığını, kendilerine yeterli miktarda aşı ulaştığında ihtiyaç sahiplerine ulaştırabileceklerini belirtti. Riskli grupta olamayan diğer kişilerin Zatürre aşısı yaptırma zorunluluğu bulunmadığını vurgulayan Farmakolog Eczacı Çağatay Fikret Erad, “İnsanlar bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarını ve önerilerini takip etsinler derim. Şu anda risk grubunda olmayanlara bu aşıyı önermiyoruz çünkü aşının koruyuculuk oranını bilemeyiz, bir de aşı yaptırdıktan sonra bana bir şey olmaz düşüncesi ile daha rahat davranılabilir bu da ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.
ORAL AŞI
Zatürre aşısı yaptıramayanlar için yurt dışında yaygın olarak kullanılan oral bir aşı önerebildiklerini ifade eden Erad, “Gençlere bağışıklığı güçlendirmeleri için bunu öneriyorum, Bu zatürre aşısı değil, üstüne basarak söylüyorum Dünya Sağlık Örgütü bu aşıyı Zatüre Aşısı olarak kabul etmedi ve onaylamadı. Ancak; içinde Zatürre, alt ve üst solunum enfeksiyonlarına neden olan 8 bakteri ve 21 alt ipi bulunuyor. Bunun da hekim tarafından önerilmesi ve reçetelendirilmesi gerekiyor. Üst solunum yolu –alt solunum yolu enfeksiyonu riskini ve sıklığını azaltıp, antibiyotik kullanım oranını düşürüyor” ifadelerini kullandı.