Hidrolik bir sisteme sahip abs beyni sisteminin merkezi bileşenlerindendir. Her bir tekerlekte fren basıncını kontrol edebilecek valfleri bir geri dönüş pompasının ve bir elektronik kontrol panelini içermektedir. Buna ek olarak 4 tekerleğin her birinin tekerlek hızı işleyişini kontrol eden sensörleri vardır. Her bir tekerleğinin hız göstergesini ölçer ve bu bilgiyi belirli bir beyne iletir. Bir tekerlek çok ağır bir fren altında kilitlenmek üzere ise sistem kilitleme tehlikesi ihtimaline karşı tek teker üzerinde fren basıncını azaltarak çalışır.

Tekerlek tekrar serbest bir şekilde döndükten sonra fren basıncı tekrar yavaş yavaş arttırılır. Bu artış sayesinde ve basınç tahliyesi ile sürücü kişi fren pedalına baskı uyguladığında azaltana kadar kitlenme eğilimi aşılıncaya dek devam eder. Belirli bir sisteme bağlı olarak fren pedalı da titreşime tepkisi gösterebilir. Bu tarz bir arıza sistemine ait ayrıntılı bilgi için absbeyni internet sitesinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

ABS Beyni Bozulursa Tamir Edilebilir Mi?

Abs beyni tamiri gerekli muayeneler yapıldıktan sonra mümkündür. Araç ABS beyni sinyali yaktıktan sonra belirli bir cihaza bağlatılır ve arıza sonuçlarına göre durum değerlendirilmesi yapılır. ABS arızasının nedenleri birçok şekilde ortaya çıkar. ABS arızası hakkında en doğru şekilde tespit yapmak için ise aracın arıza tespit cihazına en kısa zamanda bağlanması şarttır. Piyasada bulunan birçok araçlar bu şekilde arıza verebilir.

Honda abs beyni tamiratı da yapılabilen arızalar arasında yer alır. ABS arıza ışığı yandığı zaman muayeneden geçememektedir. Arıza ışığı veren araç muayeneye girdiği zaman ise ağır kusurlu sayılır ve trafiğe çıkması engellenir.

 ABS Beyni Bozulduğunda Araç ABS Fren Sistemini Devreye Sokar Mı?

Kişilerin en çok yanıldığı noktada arıza ışığının yandıktan sonra da ABS fren sistemlerinin çalışır vaziyette olmasıdır. Bu tarz durumlarda araç ABS'leri devreye sokuyor. Yetkili servise götürmemek çok büyük bir yanılgıdır. Zaten bu şekilde de trafiğe çıkmak oldukça tehlikelidir. Araç bazı durumlarda hızını çok fazla yükselterek aniden durma gereksinimi de oluşabilir. Bu gibi durumlarda ABS fren sistemi devreye girmezse aracın durma süresi bir hayli uzayacak ve kazaya sebebiyet verecektir.

Bu tarz durumların yaşanmaması için ABS beyni fren sistemi bozulduğunda mutlaka yetkili servise götürülmelidir. ABS beyni fiyatları ise net bir şekilde belirtilemez. Tüm araçlarda standart bir ABS beyni kullanmadığından dolayı fiyatlar da değişkenlik gösterir. Ayrıca kişi çıkma ABS beyni taktırmak istiyorsa marka ve modeline göre de fiyat bir miktar değişkenlik gösterecektir. ABS fren beyni bozulduğu zaman mutlaka vakit kaybetmeden yetkili serviste aracın bakım ve onarımları yapılmalıdır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için absbeyni internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM