Birçok sistemde akü kullanılır ve dahil olduğu sistemin elektrik enerjisini sağlar. Akülerin ömürlerini tamamladıklarında, yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Ancak akü seçimi yapılırken, sisteme uyumluluğu, performansı göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı değerlere sahip olsa bile, ebatları farklı olduğunda montaj sorunları yaşanabilir.

Akü seçimini yapılırken, değişim ihtiyacı duyan akünün ebatlarında ve amper değerlerinde olması gerekir. Aksi durumda sisteme uyum sağlamaz ve istenilen performansı göstermez. Bu durum kullanıcı açısından ekstra maliyet anlamına gelir. Akülerin ürün yelpazesi oldukça geniştir. Bu nedenle akü seçiminde, akü fiyatları da önemli bir yere sahiptir.

Soğuk iklimlerde daha fazla enerji tüketimi ihtiyacı doğacağından, bu tür iklimlere uygun akü seçimi yapılması gerekir. Lastik Borsası’nın 60 amper akü fiyatları, akü seçimlerinde önemli rol oynar.

İnternet ortamında uygun fiyat avantajı yakalayan kullanıcılar, mutlaka araçlarının gereksinim duyduğu akü özellikleri ve akü ebatlarına göre seçim yapmalı, garantili ürünleri tercih etmelidirler.

Akü Nedir?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak bünyesinde toplayan, ihtiyaç duyulduğunda tekrar sisteme elektrik enerjisi verebilme özelliğine sahip depolama aracına akü ismi verilir. Aküler amper özelliği ile isimlendirilir. 60 amper akü, 90 amper akü gibi isimlerle anılır. Aküler bir diğer anlamı olan akümülatör olarak da adlandırılırlar.

Genellikle araçlarda marş amaçlı olarak kullanılsa da, yedek enerji ihtiyacında kullanılır. Bu durum kullanım alanının yaygınlaşmasına yol açar. Aküler durağan elektrik enerjisine sahiptirler. Bunu içerisinde bulundurdukları asit ve kurşun levhalarla sağlarlar. Teknolojik gelişmeye ayak uyduran gelişmiş akülerde jel teknolojisi kullanırlar.

Elektrik enerjisinin akünün barındırdığı jel tarafından emilerek depolanır ve ihtiyaç duyulması durumunda istenilen enerjiyi sağlar. Aküler LPG’li, dizel ve benzinli araçlarda kullanılabilme özelliğine sahiptir. Ancak tüm araçlarda üstlendiği görev aynıdır.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü, dahili elektrik enerjisi kullanılan tüm sistemlerde kullanılabilir. Araçlarla sıklıkla kullanılan aküler, aracın ilk hareketini sağlamak için marş motoruna elektrik sağlar. Tükettiği enerjiyi, sistem dahilinde bulunan şarj dinamosundan aldığı elektrik enerjisi ile tamamlar. Oldukça geniş kullanım alanı bulunan aküler, dahil oldukları sistemin aydınlatma, ses sistemleri, sensörlerin çalışmasına da katkı sağlar.

Aküler güneş enerji sistemlerinde, açık alan güvenlik sistemlerinde, motorlu kara taşıtlarında, teknelerde, yatlarda kullanım alanı bulur. Aküler farklı kullanım alanlarına göre, farklı özeliklerde bulunabilirler. Aküler zor koşullarda uzun süre kullanılmak üzere eritilir, akülerin üzerinde standart kullanım ömrü mutlaka belirtilir. Çalışmış olduğu koşullar veya elektrik sisteminde gerçekleşen aksaklıklar, bu süreyi kısaltabilir.

Akü Nerelerde Kullanılır?

Aküler motorlu kara taşıtlarında, motorlu deniz taşıtlarında, güneş enerji sistemlerinde, aydınlatma sistemlerinde, haberleşme sistemlerinde, güvenlik sistemlerinde kullanılabilmektedir. Aküler dahil olduğu sisteme göre, farklı yapısal özelliklere sahiptirler.

Akü Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Aküler özel amaçlı üretimler dışında kalan standart üretimlerde genellikle 12 volt olarak üretilir ve farklı amper değerlerine sahiptir. Aküler;

Üretim teknolojisi olarak;

  • AGM
  • SFB
  • EFB
  • VRLA

Gibi çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca kuru akü ve sulu akü olarak da değişik özellikler gösterirler. AGM aküler uzun ömürlü, fazla bakım gerektirmeyen akü çeşididir. Özellikle start-stop özelliği bulunan yeni nesil araçlarda yüksek performans gösterir. AGM aküler diğer akü çeşitlerine göre % 30 daha fazla marş yapabilme olanağı sunar.

Kuru akü çeşitleri arasında yer alan JEL aküler, yapısal özelliği sayesinde derin deşarj imkanı vardır. Bu durum teknelerde, karavanlarda, ticari aralarda yüksek performans elde edilmesine olanak tanır. EFB tipi sulu akülerde start -stop özelliği bulunan araçlarda yüksek performans gösterir.

Normal sulu tip aküler start-stop özelliği bulunan araçlarda istenilen performansı göstermez ve kısa sürede kullanılamaz duruma gelir. Standart sulu akülerin yerine, üst sınıf aküler kullanılabilirken, üst sınıf akü gereksinimi duyan sistemlerde, standart sulu aküler kullanılamaz.

Sulu tip akülerde SFB tip aküler yüksek performans gösterir. Otomobil ve hafif ticari araçlarda en fazla tercih edilen modeller arasında yer alır. Sulu tip aküler arasında yer alan SFB aküler, araçlarda istenen performansı sağlar. SFB aküler normal tip akülere göre % 25 daha fazla performans gösterir.

Kış şartları aküler açısından zorlayıcı bir sebeptir ve ömrünü tamamlamak üzere olan aküler, havaların soğuması ile motor soğukken marş yapamama olarak kendini gösterir. Araç sahipleri eski akülerini, Lastik Borsası'nın web sayfasına erişim sağlayarak yenileri ile değiştirebilirler. Lastik Borsası müşterilerine özel olarak ücretsiz montaj imkanı bulunur.

Editör: Mustafa YILDIRIM