Altın güvenli liman olma özelliğini bir kez daha gösteriyor. Virüs nedeniyle insanların yatırım konusunda kendilerini üzmeyecek enstrüman arayışları geleneksel ürün olan altına olan talebi artırdı. 

Altın fiyatları ne olur diye soranlar genellikle altın yatırımı yapanlar ve yükselişlerden para kazanma umudunda olanlardır. Gram altın fiyatları özellikle dolar kurundaki yukarı yönlü hareketler nedeniyle yükselişini sürdürmekte. Bu enstrüman ile yatırım yapanların dikkat etmesi gereken konu ise Ons altın ve Dolar/TL kurunun fiyatı birlikte etkilemesi. 

Gram altın fiyatı bulunurken Ons altının dolar bazındaki fiyatı 31,10’a bölünür ve çıkan sayı da Dolar kuru ile çarpılır. Ons altının 31,10 gramlık altını ifade etmesinden ve gram altının TL cinsinde ifade edilmesinden dolayı bu işlem yapılmaktadır. 

Altın fiyatları 2020 yılında yükselişini Nisan ayında da devam ettirdi. Özellikle dolar kurundaki yükseliş atağı ile yurt içinde altın fiyatları üst üste rekor kırdı. Aynı yükselişi Mayıs ayının başlarında da göstermesi gram altını 396 liraya kadar tırmandırdı. 

Küresel riskler, ekonomik sorunlar, koronavirüs endişesi gibi pek çok konu ise Ons altın fiyatları üzerindeki en önemli etkenler olarak gösteriliyor. Şimdilik bu etmenler altın lehine gibi gözükse de ilerleyen dönemlerde virüsün etkisinin azalması hatta bitmesi insanların altından çıkmasına sebep olabilir. 

Amerika ile Çin arasındaki sorunlar da insanların altına olan talebini artıran bir diğer faktör. Amerika tarafından virüsün kaynağı olmakla suçlanan Çin ile iplerin daha da gerilmesi güvenli limana geçişleri artırabilir. 

Tüm bu arz talep dengesi ile Ons Altın 1700 dolar civarlarında işlem görmeye devam ediyor. Eğer altın lehine gelişmeler oluştuğunda bu fiyatlanma yukarı yönlü seyrine devam edecektir. Ancak ortaya çıkacak sonuçlar altından çıkışa sebep olursa bu durumda talep azalacağından fiyatta gerileme görülmesi muhtemel. 

İç piyasada ise Dolar/TL kurundaki aşırı yükseliş gram altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Altın yatırımın seven Türk halkı genellikle orta uzun vadeli yatırım yapsa da kurdaki oynaklık altının artık kısa vadede de getirisinin olduğunu gözler önüne sermiş durumda. 

Altın ne zaman almak gerekir konusunda ise insanların kafasını bir hayli karışık olduğu gözlemleniyor. Altın fiyatlarının çok yükseldiğini ve bu seviyelerden alım yapmanın oldukça riskli olabileceğini düşünenler olduğu gibi, tren kaçmadan altın almanın kazançlı olacağını söyleyenler de mevcut. 

Elbette yatırım kararı alırken ekonomik göstergeler, faiz kararları, temel ve teknik analiz gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Altın çok yükseldi alıp ben de kazanayım diyerek yapılabilecek işlemler uzun bir süre zararda kalmanıza neden olabilir. 

Bu yüzden özellikle altın ne olur diye soran yatırımcılar, düşeceğini umarak alım fırsatı yakalamayı bekler. Ardından istediği seviyeden yatırımını yapar ve ne zaman hangi seviyede satacağını yani kar realizasyonu yapmayı iyi bilir. 

Teknik göstergelere bakıldığında ise altına olan talebin hala çok yüksek olduğu ve gram altının orta uzun vadede yükselebileceği şeklinde yorumlar görmek mümkün. Yükseliş trendinin ne zaman biteceği ya da devam edip etmeyeceği ise önümüzdeki zaman diliminde belli olacak. 

Altın yorumları neler diye bakarak yatırımlarınıza karar verebilirsiniz. Böylece kar elde etme şansınız daha da yükselir. 

Gram altın fiyatları takip edilirken destek ve direnç noktaları iyi tespit edilmeli. Ayrıca yurtiçinde açıklanan veriler ve Dolar ile doğrudan bağlantılı olan Merkez Bankası faiz oranı kararları takip edilmeli.

Editör: TE Bilişim