Zengin besin değeri ve tadıyla bağışıklık sisteminin dostu olan bozanın satışları havaların soğumasıyla birlikte yeniden canlandı.

Farklı Lezzetiyle Soğuk ve Uzun Kış Gecelerinin Vazgeçilmez İçeceği Olan Boza, Vitamin Deposu Özelliği Taşıyor.
Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği olan boza, vitamin deposu özelliği taşıyor. Araştırmacı-Yazar Salih Güven'in yaptığı araştırmaya göre, Boza, Mısır ve kuzey afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin'e, Kafkaslar'dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayıldı. Günümüzde ise Bilecik Pazaryeri İlçesi bozanın merkezi olarak bilinmekte olup marketlerde değişik marka bozalar yer alırken, Boza müdavimleri Eskişehir İlinde meşhur Kara Kedi Bozacısı uğramadan yapamıyorlar.   Bozanın korunma şartları ve muhtevasından bahseden Güven, "Mayalanma anı esas lezzetin ortaya çıktığı andır. Bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6-7 gündür. Tabi uygun şartlarda muhafaza edilirse. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bozanın faydaları da oldukça fazladır. Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyorum" dedi.

Tarihçesi 8 bin yıl öncesine dayanan bozanın faydaları saymakla bitmiyor. Mısır veya bulgurla hazırlanan geleneksel bir Türk içeceği olan boza, içinde onlarca vitamin barındırıyor. Hem kronik hem de mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir korunma kalkanı sağlayan boza, soğuk havalarda genç-yaşlı pek çok insana şifa oluyor. Eskişehir’in simgesel kuruluşlarından olan Karakedi Bozacısı çalışanlarından Necati Aslan, bozanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade etti. Aslan, “Başta probiyotik özelliği, lohusa hanımlar için süt yapıcı özelliği var. Vitamin deposu; A vitamini, B vitamini, ekşimesinden dolayı C vitamini, fosfor, demir, kalsiyum içerir. Kış aylarında soğuk algınlıklarından, gripten, nezleden korur. Koruyucu içermediği için bozamızın özelliği bu” dedi.

“Özü olan bakliyatların hepsinden boza yapılır”
Boza yapımında çeşitli bakliyatları mısırı tercih ediyoruz boza yapımında. Onun haricinde buğdaydan, darıdan, nohuttan, pirinçten, bulgurdan yani özü olan bakliyatların hepsinden boza yapılır. Eskişehir ve İç Anadolu bölgesinin yerli mısırlarından yapıyoruz. GDO’suz mısırlardan yapıyoruz. Özellikle üreticilerimizi özenle seçiyoruz” diyerek vatandaşların bozayı rahatlıkla tüketebileceklerini iletti.

Editör: TE Bilişim