Duvar tipi klimanın demontajı, yani sökülmesi için öncelikli olarak klima gazının toplanması gerekiyor. Bu işlem için de gerekli olan birtakım aletler söz konusu.

4” alyan ve ayrıca bir kurbağacık yardımı ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Dış üniteye bağlı olan ve biri ince, diğeri de kalın olan iki boru girişi, duvar tipi klima üzerinde mevcuttur. Bu borular dış ünitenin sağ kısmında ya da sol kısmında yer alabiliyor. Klima sökümünü yapmadan evvel klimayı soğuk konumda çalıştırmanız gerekiyor. Soğuk konumda çalıştırılmasının nedeni ise cihazda yer alan gazı emniyetli ve kontrollü bir şekilde toplamaktır. Klimaya bağlı olan ve kalın olan boru soğuk çevrimde çalışınca, dönüş borusu şeklinde görev yapmaktadır. Bu şekilde ince borunun görevi ise presyon, yani veni basma hattı olacaktır. Cihazı ısıtma görevine aldığınız zaman sistem tam olarak ters şekilde işlemeye başlayacaktır. Yani kalın boru basma görevinde ve ayrıca ince boru da emme görevinde olacaktır. Bunu yapan cihaz ise bu aşamada heat pump olarak karşımıza çıkıyor.

Dış üniteye bağlı olan boruların direkt olarak yanında üzerinde kör tapa olan bir vana bulunuyor. Ardından sırası ile servis vanalarının kapakları açılmalıdır. Daha sonra klimayı soğuk çevrimde çalıştırmak için gerekli komutlar verilmelidir. Bu işlem sonrasında da basma hattı, yani diğer adı ile presyon, ince borunun servis vanası kapatılmalıdır. 1 dakika ya da ortalama olarak 50’ye kadar saydıktan sonra direkt olarak diğer kalın boru olan dönüş borusunda yer alan servis vanası kapatılmalıdır. Bu aşama da tamamladıktan sonra klimayı sigortadan kapatmak gerekiyor. Bu sayede soğutucu akışkanı da dış ünite üzerindeki kondansere depolanmış bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Elektrik ve iletişim bağlantılarını sökerken de kabloların her birinin kodlanması yararlı olacaktır. Montaj sırasında yanlış bağlantıların yapılmaması için bu aşama da önem arz etmektedir. Bu işlemler uygulandığında klima montajı düşecek ve kolaylıkla sökülebilir hale gelen duvar tipi klimalar yerinden çıkarılabilecektir.

Kaynak Bilgi:

Editör: TE Bilişim