Günümüzde boşanmaların sayısı giderek artıyor. İnsanlar artık “en iyi boşanma avukatı arayışına giriyor ve mutsuz evliliklerini biran önce bitirmek istiyor. İşte, “boşanma sürecine dair bilinmesi gerekenler”…

Evliliklerini çeşitli sebeplerden ötürü bitirmek isteyen tüm çiftler; boşanma avukatları aracılığıyla evliliklerine mahkeme huzurunda son verirler. Boşanma sürecine dair birçok sorusu olan çiftler için Koçak Hukuk, önemli bilgileri bizlerle paylaştı.

Boşanma İçin Nereye Başvurulur?

Eşlerden birinin yerleşim yeri yâda davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları muhitteki Aile Mahkemelerinde boşanma davası açılabilir. Türk Medeni Kanunu’na göre bu son derece önemli bir konu olup, bu durumların haricindeki bir yerde boşanma davası açmak oldukça meşakkatlidir.  Tespit edilen yetkili yerde eğer ki Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanmak isteyen kişi yâda çiftler; Türk Medeni Kanunu’nda satılan boşanma sebeplerinden en az birini taşımak zorundadır. Hazırlanacak olan boşanma davası dilekçesinde ise bu sebep belirtilmelidir. Boşanma davası için hazırlanan dilekçe ve diğer gerekli olan evraklar, mahkemenin tevzi bürosuna verilir. Tevzi bürosu ise harç ve masrafları belirler ve boşanma davasını açmak isteyen kişiden temin eder.

Boşanma Avukatına Başvurmalı Mıyım?

Boşanma davaları; ister davacı olun isterseniz davalı olun fark etmeksizin her iki tarafa da sorumluluk yüklemektedir. Kanunda belirlenen sürelere uyulması gereken durumları kaçıran çift yada çiftler; davayı kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca; davayı kaybettiği için tazminat, dava masrafı, harç ve vekalet ücretleri de kişiye hükmedilir. İşte bu nedenle; gerek tam savunma gerekse de maddi külfetlerle karşılaşmamak için boşanma avukatı ile birlikte süreci ilerletmek en mantıklı olanıdır. En iyi boşanma avukatı nasıl bulunur gibi sorulardan ziyade sizi ne derece anlayabilen, sizin beklentilerinize yanıt verebilen ve boşanma avukatlığı konusundaki deneyimlerini sunabilen avukatlarla çalışmanız çok daha önemli bir adım olacaktır.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Aile Mahkemesi Tevzi Bürosu’na boşanma dilekçesi ve evrakların verilmesinin ardından vezneden harç ve yargılama giderlerinin ödenmesi sonrasında boşanma davası açılır. Dilekçe ve dava şartları kontrol edildikten sonra tensip zaptı hazırlanır ve hazırlanan bu tensip zaptının bir sureti hem davacıya hem de davalıya tebliğ edilir. Tensip zaptının ele geçmesinden sonraki 2 haftalık cevap süresi içinde davalı, cevap ve delillerini bildirmelidir. Davalı tarafından verilen cevap dilekçesi, davacıya tebliğ ettirilir ve davacı da yine 2 haftalık süre içerisinde cevaba karşı cevap dilekçesi sunar. Ardından yine davacı tarafından davalıya bu cevap tebliğ edilir. Bu aşamaya ise dilekçeler teatisi denir ve bu süre bittiğinde mahkeme ilk duruşmayı belirler. Bu duruşmada deliller, uyuşmazlık konusu, sulh olup olmama gibi konular tartışılır. Birçok yasal süre ve yasal yükümlülüğü içeren boşanma davası süreci, oldukça dikkat isteyen bir süreçtir. Bu nedenle, boşanma avukatı ile boşanma sürecini yönetmek herkes için çok daha iyidir.

Editör: TE Bilişim