Köpek maması seçimi önemlidir çünkü köpeklerin ihtiyacı olan tüm içerikleri tüketebilmesi, doğru mama seçimine bağlıdır. Köpeklerin gün içerisinde yeterli enerjiyi elde edebilmesi, hastalıklardan korunabilmesi ve keyifli şekilde beslenebilmesi için mutlaka mama seçimi sırasında dikkatli olmak gerekir. Siz de köpeğiniz için doğru mamayı seçerek onun sağlığını destekleyebilirsiniz.

Köpek Maması Seçerken Bunları Unutmayın

Köpek maması seçerken şunlara dikkat edin:

  1. Irk Özellikleri: Köpeklerin ırk özellikleri; onların yatkın oldukları hastalıkları, sahip oldukları pek çok yatkınlığı, rahatsızlıklarını, özel gereksinimlerini belli eder. Bu nedenle de ırk özelliklerine öncelikli olarak dikkat etmeniz önemlidir.
  2. Köpeğinizin Yaşı: Köpeklerin yaşlarına uygun şekilde beslenmesi, onların rahat şekilde sindirim sağlayabilmesi ve yeterli besin içeriklerini alması bakımından öneme sahiptir. Yavru, yetişkin ya da yaşlı köpeklerin yaşlarına göre farklı gereksinimleri olabileceği için mamanın da yaşa göre seçilmesi gerekir.
  3. Tüy Özellikleri: Köpeklerin tüylerinin uzunluğu, şekli ya da tüylerin dökülmesi gibi pek çok özelliğine göre mama seçmek, tüylerin sağlığını korumak için önemlidir.
  4. Köpeğinizin Kilosu: Kilo kontrolünü sağlamak adına mamanın içeriğinin de köpeğinizin kilosu için uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir.
  5. Günlük Aktiflik: Köpeklerin her zaman gün içerisinde çok aktif olması söz konusu olmaz ancak yine de ortalama aktiflik alışkanlığına göre köpeğinizin günlük enerji ihtiyacını karşılayacak mamayı seçebilirsiniz.
  6. Köpeğinizin Damak Tadı: Köpeklerin zevkleri değişiklik gösterebilir. Örneğin tavuklu mamaları her köpek beğenmeyebilir. Bu sebeple de mama seçimi sırasında köpeğinizin damak zevkini de ön planda tutmanız önerilmektedir.

Açık Köpek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık köpek maması seçerken şunlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Açık şekilde satın alınan mamanın içeriği son derece önemlidir. Köpeğiniz için besleyici olan bir açık köpek maması seçmeniz önerilir.
  • Açık köpek mamalarının kimi zaman beklediği için bayatlaması mümkündür. Bu nedenle de satın alacağınız açık köpek mamasının taze olmasına dikkat edin.
  • Köpeklerin kolay tüketimi açısından açık köpek mamalarının boyutlarının köpeğinizin tüketimi için uygun olması gerekmektedir.
  • Bilinen bir satıcıdan açık köpek maması almak, köpeğinizin sağlıklı şekilde beslenebilmesini sağlar çünkü bilinen satıcılar, güvenilir ürünleri satmaktadırlar. Güvenilir olmayan ürünleri almanız önerilmez.

Kuru Köpek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kuru köpek maması alırken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Köpekler için kuru köpek maması alacağınız zaman mutlaka köpeğinizin yaşını göz önünde bulundurmanız gerekir. Köpeklerin yaşına göre farklı içeriklere ihtiyacı olabileceği için kuru mama seçimi sırasında da köpeklerin yaşına göre ihtiyaçları gözetilmelidir.
  • Dengeli bir içeriğe sahip olan kuru köpek mamalarını tercih etmelisiniz.
  • Köpeğinizin tüy özelliklerini, sahip olduğu hastalıkları, sahip olabileceği ve yatkın olduğu hastalıkları ya da ırksal olarak sahip olunan özellikleri kuru köpek maması seçimi sırasında göz önüne bulundurmanız gerekmektedir.
  • Kuru mamaların köpeğinizin günlük enerji ihtiyacına yönelik olması şarttır.
  • Köpeğinizin kilo problemi yaşamaması adına içeriğin tahıl oranının da dengeli olması gerekmektedir. Kimi zaman aşırı kilo problemi olan ya da kilo problemi yaşayabilecek olan köpeklerde tahılsız kuru köpek mamaları da tercih edilebilir.

Konserve Köpek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konserve köpek maması seçerken şunlara dikkat edilebilir:

  • Konserve mamanın içeriğinin dengeli olması şarttır.
  • Besleyici içeriğe sahip olan konserve köpek mamaları tercih edilmelidir.
  • Konserve mamaların uzun süre raf ömrü olmasına adına içerdiği koruyucu ve benzeri ürünlerin köpeğinizin sağlığı için zararlı olmaması gerekir. Ayrıca tatlandırıcı, renklendirici gibi ürünler de konserve köpek mamalarında yer almamalıdır.
  • Konserve köpek maması alınacağı zaman köpeklerin yaşına, ırk özelliklerine, tüy özelliklerine ve günlük aktifliğine ya da günlük enerji ihtiyacına göre bir seçim yapılmalıdır.

Ödül Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek ödül maması seçerken şunlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Köpeğinizin damak tadına hitap edecek köpek ödül mamaları eğitimleri pekiştirir. Bu sebeple de köpeklerin beğenisine yönelik bir köpek ödül mamasının alınması gerekmektedir.
  • Yüksek kalorili ve genellikle yüksek tahıllı şekilde sunulan köpek ödül mamalarının köpeğiniz için uyun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kilo almaya eğilim olan köpekler için tahılsız köpek ödül mamaları da tercih edilebilir.
  • Ufak parçalı şekilde üretilen köpek ödül mamaları, köpeklerin yeme hızını arttıracaktır.
  • Köpek ödül mamalarının içeriğinde koruyucu, renklendirici gibi katkı maddelerinin bulunmaması gerekir. Bu mamaların içeriğinde köpeklerin sağlığı için zararlı olacak farklı ürünlerin yer almaması, köpeğinizin sağlığının da olumsuz şekilde etkilenmesinin önüne geçer.

Yaş Köpek Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaş köpek maması alırken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Yaş mamaların genellikle parça etli olacak şekilde tercih edilmesi, köpeklerin çok daha severek yemesine olanak tanır. Bu nedenle de yaş köpek mamalarının parça etli şekilde seçimine özen gösterebilirsiniz.
  • Köpeklerin damak tadına hitap edecek olan yaş köpek mamaları, köpeklerin dengeli ce düzenli şekilde mamasını yemesini destekler.
  • Yaş mamaların içerisinde tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucu gibi zararlı ürünlerin yer almaması, köpeğinizin sağlığını koruyacaktır.
  • Yaş köpek maması seçimi yapılırken köpeklerin özelliklerine yönelik şekilde seçim yapmak gerekir. Örneğin köpeğinizin ırkı, yatkın olduğu hastalıklar, sahip olduğu hastalıklar, tüy özellikleri ve benzeri pek çok özelliğine dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Kamış pekmezi, mısır şurubu gibi ürünler yaş köpek mamalarının lezzetlendirilmesi için tercih edilmektedir ancak bu ürünler köpeklere zarar verebileceği için tercih edilen yaş köpek mamalarının içerisinde bu tip ürünlerin yer almaması önerilir.

Köpeğin genel gelişimini ve sağlığını destekleyecek olan pek çok farklı mama çeşidini PetShop Zoo’dan alabilir, köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim