Pilot Garage Ekspertiz sahibi  Zehra Öztürk firmasını tanıttı. 

-Merhaba Sizleri Tanıyabilir miyiz ?

Tabi ki Öncelikle işletmemize hoşgeldiniz. Ben Zehra Öztürk 10 Yıldır Direksiyon eğitmenliği yapıyorum. Hala da uzaktan eğitimime devam ederek kendimi yenileyerek çağın şartlarına ayak uydurmaya çalışıyorum. 2 Çocuk annesiyim.

-Böyle bir iş fikri nasıl oluştu ? Bir bayan olarak sanayi ortamı zor olmadı mı ?

Aslında en çok bu soruya cevap vermeyi seviyorum. Zaten 10 yıldır bu sektörün içerisindeyim ve her türlü aracı kullandım. Birçok öğrenci yetiştirdim. Araçlar aslında onlara baktığınız sürece size hizmet eder bende bu sebeple farklı bir arayış içerisine girdim. Bu arayışta işin sanayi veya şehir içinde olması veya olmaması beni hiç düşündürmedi sadece kaliteli hizmet vermek için neyi nerede ve nasıl yaparız diye düşündüm.

-Oto Ekspertiz Sektörüne girişiniz nasıl oldu ?

Bu sektöre girerken erkek olmanın avantajlarından çok bayan olmanın avantajlarını kullandım. İşletmemizi görüyorsunuz burada sanayi ortamından, iş düzensizliğinden, yağ, kir, veya herhangi bir buna benzer durumdan söz etmeniz imkansız. Tek amacım vardı işimizi düzgün ve kaliteli yapmak onun için işin şekli veya cinsi önemli olmadı. Gelişen bir piyasada olmak için araştırmalarımız neticesinde bu işi yapmaya karar verdim.

-Pilot Garage Oto Ekspertiz Kurumsal büyük bir firma bize yaptığınız işlemlerden söz edebilir misiniz ?

Kayıt işlemimiz yapıldıktan sonra. Araçlarımızı ilk olarak üzerindeki kir, çamur veya tozlardan arındırmak için yıkama ve temizleme yaparız. Ardından Boya ve Kaporta Ustalarımız aracımızın herhangi değişen veya boyalı parçaların kontrollerini yaparak notlarını alırlar, daha sonra araç Sırası Lift Kontrolleri, Alt takım kontrolleri, yanal kayma testi, süspansiyon testi ve son olarak motor performans testine tabi tutarız. En son alıcı ve satıcıya aracın sunumunu yapar, her iki tarafada hayırlı olmasını dileyerek evrak teslimi ile işlemlerimizi sonlandırırız.

-2. Elde Ekspertiz çok önemli ekstra olarak sizi diğer firmalardan ayıran özellikleriniz nelerdir ?

Biz yurtdışından özel olarak getirttiğimiz kilometre kontrol ve arıza tespit cihazı ile 2. Elde en büyük problem olan kilometre oynamalarına karşı kullandığımız bir cihazımız mevcut. Ayrıca  4x4 ve 4x2 Test hattı ile tüm araçlara ekspertiz yapabiliyoruz. Akü test cihazlarımız, Boya cihazlarımızda teknolojinin son ürünleridir. Aslında en önemli özelliğimiz Türkiye’nin en büyük ekspertiz ağı ile 90’ı aşkın kurumsal bir ekspertiz merkezi olmamız bu çok önemli çünkü kendilerine muhattap bulacakları büyük bir firma var. Ayrıca biz Egzoz Emisyon yapan yetkili ölçüm istasyonuyuz. Egzoz muayenelerinide bize gelerek yaptırabilirler.

-Yeriniz gerçekten çok büyük ve şık yapı ile oluşturulmuş bir alanda hizmet veriyorsunuz bu sizin fikriniz miydi ?

Yine bayan eli değdi diyebilirim. Eşim ve oğlumda bu konuda bana çok yardımcı oldular tabiki, Bizim önceliğimiz hizmet etmek burada müşterilerimizi karşılamadan tutun önlerine kadar getirerek sunduğum kurabiyeleri dahi kendim yapıyorum. Bizim için müşteri memnuniyeti ön planda bu işi herkes yapabilir ama kaliteli hizmeti herkes veremez bizi ayıran ne cihazlarımızın son model olması ne ustalarımızın profesyonel olması ne de 600m2 gibi büyük bir alanda olmamız bizi farklı kılan samimi, dürüst ve kaliteli hizmet vermemiz. Zaten bunu sıkça müşterilerimizden duyarak doğru işi yaptığımızı anlıyoruz ve bu bizi daha iyisini yapmak için tetikliyor.

-Gerçekten bizde sizi tebrik ediyoruz. Peki 1 Nisan’da sonra 2. El araçlarda ekspertiz zorunlu hale geliyor Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir.

En çok sevindiğim konu rahatlıkla bu diyebilirim. Gerçekten çok vatandaşımız bu konuda mağdur oldu ve olmaya devam ediyor. Aslında aldıkları aracın neredeyse %1’ine denk gelen ekspertiz ücretinden sakınarak karşı tarafın beyanına güveniyor ve aracı alıyor, sonrası hüsran tekrar bize gelerek ekspertiz yaptırıyor ama iş işten çoktan geçmiş oluyor. Daha geçenlerde karşılaştık aracının 100 lira için sadece boya ve kaporta kısmına bakmamızı istedi bizde müşteri doğrultusunda isteğini yerine getirdik. Araç alım satımı gerçekleşti ve araç akşam üstü yola çıkacakken arıza veriyor. Tekrardan bize getirerek kapsamlı ekspertiz yaptırdı ve araç motor ömrünün bitmiş olduğunu söylediğimizde gözlerindeki hüznü görmeniz lazımdı gerçekten bizde çok üzüldük ama yapılması gerekeni sona bıraktığı için maalesef böyle durumlar oluyor. 2. Elde ekspertiz zorunluluğu ile müşterilerimiz kafası rahat garantili araç almaya başlayacak alanda satanda mağdur olmayacak veya hakkını arayabilecek bir raporu olacak bu gerçekten devletimizin ve buna öncülük edenlerin hakkını vermemiz gereken bir durum. Bu raporu bizim gibi TSE belgeli ekspertiz firmaları hazırlayacak alanda satanda mağdur olmayacak. Noter satışında ekspertiz raporu zorunlu olacak ve herkes aldığı sattığı aracı bilecek bu gerçekten güzel bir olay.

-Araç alacaklara veya satacaklara tavsiyeleriniz nelerdir ?

Ben yapım gereği istatistikleri seven birisiyim. Şöyle bir durum var Aralık 2018 verilerine göre Türkiye deki her 5 araçtan 2 tanesinde hasar var ve bu hasar 3.000 TL’den az değil şimdi burdan yola çıkacak olursak bu 2 araca ben denk gelmem şansıma güvenirim diyen varsa bize sadece çay içmeye ve kurabiye yemeye uğramasını tavsiye ediyorum. lakin bu istatistik çok önemli 5 araçtan 2 sinin hasar kaydı var olması aracın önünde arkasında, yanında veya herhangi bir yerinde bir problemin olduğunun hem fikrine sanırım hepimiz sahibizdir. Bu sebeple araç alırken kesinlikle işlerini şansa bırakmamalarını ve araçlarını kurumsal ve Tse Belgeli ekspertizlere götürmelerini tavsiye ediyorum. Bizim işimiz bu. Alanı ve satanı korumak her satıcı da aslında bir alıcı o yüzden kesinlike araç alım satımında güvenilir, kaliteli ve kurumsal ekspertiz merkezleri tercih edilmelidir.

-Müşterilerinize geniş bir bekleme alanı yaratmışsınız bunun bir sebebi var mı ?

Daha öncede belirtmiştim bizim önceliğimiz hizmet vermek müşterilerimizi 2 ayrı bölmede giriş işlemleri için karşılıyoruz. Ardından karşı kafe masalarımızda veya bekleme salonumuza yönlediriyoruz çayını, kahvesini ve kurabiyelerinİ yerken kafe masalarımızdan araçlarına yapılan kontrolleri çıplak gözle ve tüm  şeffalığı ile alanda satanda görebiliyor veya bekleme salonumuzda bulunan Uydulu televizyonumuzda vakit geçirirken hemen yanında bulunan 6 kamera ile araçlarının her aşamasını takip edebilecekleri bir monitörümüzde bulunuyor bizim amacımız araç alırken örneğin eşine alacağı bir aracı onun ile beraber gelerek bu güzel ortamda izlemesi ve güzel vakit geçirmesidir. Bay ve Bayan Tuvaletlerimiz ayrı ve işyerimiz son sistem güvenlik ile donatılmıştır. Önceliği hizmet olan her işletme gerçekten başarıyı yakalar düşüncesindeyim.

-Hizmet verdiğiniz farklı araç siteleride mevcut sanırım buralarla nasıl bir anlaşma içerisindesiniz ?

Evet Eskişehir’de mesela oto.net firması yetkili ekspertiz noktasıyız.  Ayrıca sahibinden.com iş ortağı, wowwo ekspertiz noktası ve allianz sigorta anlaşmalı ekspertiz noktasıyız daha bir çok firmada var sayamadığımız. Bunlardan mesela en önemlisi oto.net müşterilerimiz araçlarını kolaylıkla satabilecekleri bir yer oto.net sitesinden araç bilgilerini kendileri girerek bize ücretsiz olarak ekspertiz yaptırabilirler ve araçlarının satışını hemen yaparak paralarını hesaplarına alabilirler. Daha bunun gibi birçok seçenek var, sahibinden.com’da beğendikleri bir aracı yine bize getirerek avantajlı fiyatlarla ekspertiz yaptırabilirler.  Bu özellliklerimiz gerçekten kurumsal yapımızın bir parçası.

-Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir ?

Artık 6 Nisanda sonra noterlerde haftasonları açık olacak bu da sektörümüz için çok önemli çünkü haftasonu araç almaya gelen müşterilerimiz mağdur oluyordu bunu bu şekilde düşünerek çalışma yapanlara ve hayata geçirenlere çok teşekkür ediyorum. Ayrıca İster 2 El araç olsun isterse sıfır araç biz müşterilerimize kesinlikle araçlarını ekspertiz yaptırarak ellerine belgelerini almalarını tavsiye ediyoruz. Sıfır araçlarda dahi fabrikasyon boyalarında veya farklı kısımlarında problem olabiliyor ve sıfır araç alan kişi dahi mağdur kalabiliyor. Bu tür problemleri yaşamamak için araçlarını Tse belgeli ve Kurumsal ekspertizlere götürmelerini tavsiye ediyorum. Biz üstümüze düşen görevi sonuna kadar yapmaya hazır olarak burada bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim