Sizler için hazırladığımız bu rehberi okuduktan sonra hemen Londra uçak bileti alıp bu güzel şehri ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Londra Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise altıncı varlıklı şehridir. Thames nehrinin ikiye ayırdığı bu kent, her yıl iş ya da dolaşmak için gelen milyonlarca kişiye ev sahipliği yapar. Internasyonal yolcu trafiğinde dünyanın en işlek, toplam trafikte ise dünyanın üçüncü havaalanı unvanına haiz Heathrow Havaalanı ile beraber şehirde toplam beş havaalanı bulunur.

Kuleler, saraylar, köprüler, kilise ve katedrallerin yanı sıra şehrin neredeyse yüzde 40’ını oluşturan yeşil alan ve parkları ile ziyaretçilerine dolaşmak görmek için birçok alternatif sunar. Dünyanın en yeşil şehri olarak da bilinir. Oldukça sayıdaki galeri ve müzeleri, müzikalleri, tiyatro gösterimleri ile sanatla alakalı etkinliklerde de oldukça varlıklı bir çeşitliliğe haizdir. Dünyanın en iyi üç müze ve galerisi Londra’da bulunur. Şehirde toplamda 857 tane sanat galerisi vardır.

Londra’da ek olarak her yıl ortalama 250 festival gerçekleşir. Ortalama 1 milyon insanoğlunun katılmış olduğu Avrupa’nın en büyük sokak festivali olan Notting Hill Karnaval’ı bunlardan biridir.

Bu kültürel ve gezilecek yer çeşitliliği ile birkaç günlük geziler şehri yakından tanımak için yetmeyebilir. Avrupa’nın en pahalı şehri olarak malum Londra’ya gitmeden ilkin uygun fiyatlı tayyare bileti ve konaklama alternatiflerini iyi araştırmak gerekir.

İngiltere’nin başkenti Londra, 300’den fazla dilin konuşulmuş olduğu kozmopolit bir şehirdir. Toplam 7,5 milyonluk nüfusunun yüzde 58’i Hristiyan, yüzde 8,5’u Müslüman, yüzde 4,1’i Hindu ve yüzde 2,1’i Yahudi’dir.

İklim / Hava Durumu / Ne Vakit Gidilir

Londra İngiltere’nin en ılıman şehridir. Dört mevsim ılıman bir iklime haizdir ve hava sıcaklığı hiçbir vakit uç noktalara ulaşmaz. Bu sebeple senenin her mevsiminde turistlerin ilgisini çeker.

Averaj sıcaklığın 22 derecelerde olduğu yazları hava sıcaklığı kimi zaman 30 derecelere kadar çıkar. Yaz ayları hem de nemlidir. Haziran ayından Eylül ayı ortalarına kadar Londra’da hava durumunun sağı solu da belli olmaz. Yedi gün süresince sağanak yağışlar varken ertesi hafta günlük güneşlik olabilir. Yaz ayları benzer biçimde bahar aylarında da hava fazlaca değişkendir. Hoş bir sıcak da görülebilir, yağışlı günler de! Mayıs ayında 17 derecelere kadar çıkan averaj hava sıcaklığı, Mart ayında 10 derecelerde seyreder.

Eylül ortalarından Ekim ayı ortasına kadar sonbaharda ise oldukça güzel bir hava vardır. Averaj hava sıcaklığı 19-20 derecelerdedir. Ekim sonlarına doğru yağışlarla beraber hava soğumaya başlasa da çoğunlukla hava sıcaklığı 15-19 derecelerde seyreder. Sıcaklıkla Kasım ayı ile beraber hissedilir derecelerde düşer. Kış ayları soğuk geçer ve hava sıcaklığı 2 ile 7 aşama içinde değişim gösterir. Yağmurlar daha fazlaca görülür. Kar ise nadiren yağar.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Londra’ya direkt giden THY, Atlasjet ya da Pegasus uçuşları var. Londra’da ise Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted, London City olmak suretiyle toplam 5 tane havaalanı bulunuyor.

Türkiye’den kalkan uçakların bir çok Luton ya da Gatwick Havaalanı'nı kullanıyor fakat aralarında bazı uçuşlarda Heathrow’u kullananlar da oluyor. Biletinizi alırken bu detaya dikkat etmenizde yarar var. Şu sebeple her birinin şehre uzaklığı ve kent merkezine gidiş yöntemi farklılaşıyor.

Kent merkezinin 45 km güneyinde yer edinen Gatwick Havaalanı Londra’nın ikinci büyük havaalanı! Eğer uçuşunuz buraya ise şehre en süratli gitmenin yolu “Gatwick Ekspres” trenleri! Her 15 dakikada kalkan bu trenlerle 30 dakikada şehre ulaşabiliyorsunuz. Kent merkezinin 56 km kuzeybatısında yer edinen Luton Havaalanı’ndan şehre ulaşımın en ucuz yolu ise “Easybus” otobüsleri! Üstelik fazlaca sık aralıklarla kalkış yapıyor. Tren seçeneği de mevcut fakat tren istasyonuna gitmek için ilkin shuttle otobüslere binmek gerekiyor.

Heathrow Havaalanı ise tüm dünyada en fazla internasyonal yolcu trafiğine haiz olan havaalanı olarak anılıyor. Londra kent merkezinin 32 km batısında yer edinen bu havaalanından şehre ulaşım için birçok seçenek bulunuyor fakat en süratli seçenekler sırasıyla “Heathrow Express” ve “Heathrow Connect” trenleri! Londra ulaşımında mühim yere haiz metro (“tube” olarak anılıyor) da daha ucuza şehre ulaşmak isteyenler için bir başka alternatif olabilir. Sadece tren yolculuğundan daha uzun bir yolculuğun sizi beklediğini hatırlatalım.

Hadi hemen Londra uçak bileti alıp bu güzel yapıyı ziyaret edin.

Editör: TE Bilişim