Obezite, olması gerekenden çok daha fazla kilolu olma hali olarak tanımlanabilir. Bununla beraber obezite olarak ifade edilen sağlık sorununda, vücutta aşırı yağ birikmesi olan, ciddi bir sağlık sorunudur. Şayet obezite tedavi edilmez ise hayat süresini kısaltabilen ve meydana gelen sağlık problemleri dolayısıyla hayat kalitesini ciddi şekilde azaltan bir problemdir. Sadece hayat kalitesi değil, yol açtığı diğer sorunlar sebebiyle de ciddi sağlık sorunları dolayısıyla hayat süresini kısaltmaktadır. Obezite, sadece kilolu olmak ile ilgili problemler tedavi edilmemelidir. Yol açtığı yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, kalp ve damar sorunları gibi birçok ciddi sağlık sorunu sebepleriyle de mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Obezite tedavisi için ilk olarak diyet ve spor tedavi yöntemine başvurmak gerekmektedir. Diyet ve sporun mutlaka uzman bir diyetisyen eşliğinde yapılması gerekmektedir. Kilo kaybı sağlanmazsa, cerrahi yöntemlere, ancak ve ancak doktor ve uzmanların kararı ile başvurulabilir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler için en etkili tedavi yöntemi cerrahi yöntemler olup, vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kşiler için obezite kaynaklı sağlık sorunları meydana gelmiş ise bu aşamada da uzman ekip onayı ile cerrahi yöntemlere başvurabilir. Cerrahi yöntemler kilo kaybını etkin şekilde sağlasa da bu aşamada hastanın davranışları ve ameliyattan sonra yaşam alışkanlıkları oldukça önem teşkil eder.

Obezite Sadece İlaçlarla Tedavi Edilebilir mi?

Obezite tedavisi tek başına ilaç ile kilo kaybı sağlanabilen bir hastalık değildir. İlk olarak tam anlamıyla kilo kaybını sağlayabilen ve iştahın kesilmesini sağlayan ilaçlar ne yazık ki henüz mevcut değildir. Piyasada bulunan ilaçlar iştahı baskılamayı iddia etse de bu durumlar gerçekçi değildir.  Kilo kaybı sağlamak isterken, daha ciddi sağlık sorunları yaşamamk için bu aşamada doktor önerisi olmayan hiçbir ilaç kullanmamak gerekmektedir. Obezitenin kesin olan tedavisi cerrahi yöntemler ve diyet, egzersiz olmaktır. Kullanılan reçetesiz ilaçlar, beyin fonksiyonları açısından daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Obezite Neden Ortaya Çıkar?

Obezitenin ortaya çıkması için birçok sebepten bahsetmek mümkündür. Bu sebepler genel olarak genetik ve kişinin yaşam alışkanlıkları olarak ortaya çıkar. Ancak bunun yanı sıra; eğitim düzeyi ve gelir durumu da obeziteyi etkilemektedir. Hormonal unsurların dışında genetik yatkınlık ve psikolojik problemler ile beraber uzun süre aç kalarak kilo vermeye çalışmak gibi sağlıksız yöntemler, sigara ve alkol kullanımı da obeziteyi tetiklemektedir.

Obezitenin sebep olduğu sağlık sorunları nelerdir?

Obezite, bazı sağlık sorunları için daha riskli bir durumun ortaya çıkmasına sebep olur. Fazla kilolu olmak, insülin direncinin meydana çıkmasına yol açacaktır. Bununla beraber  tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları açısından riskinde artış gözlemlenir.  Hipertansiyon yani yüksek tansiyon görülebilir. Koroner arter hastalığı açısından risk artar. Kan yağlarının yüksekliğine yol açabilir. Metabolik sendrom gibi ciddi sağlık sorunları gözlemlenebilir. Safra kesesi hastalıklarına yol açabilir. Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri ) açısından riski arttırır. Osteoartrit ve felç riskini arttırır. Uyku apnesine sebebiyet verebilir. Karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Astım riskininde artışa yol açar. Solunum zorluğuna sebep olabilir. Gebelik komplikasyonlarına yol açarak hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Adet döneminde düzensizlikler meydana gelebilir. Detaylı bilgi için :

Editör: TE Bilişim