Amerika vizesi ülkemizde en çok başvurulan vize türleri arasında yer alır. Aynı şekilde Türk vatandaşları Almanya vizesi başvurularına da büyük talep göstermektedirler. Bu aşamada Vize Başvuru Merkezi uzmanlarının yönlendirmelerinden yararlanmak Amerika vizesi ve Almanya vizesi başvuru sürecinin aksaksız bir şekilde ilerlemesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir.

Amerika’ya çeşitli nedenlerle seyahat etmek isteyen bordo, gri, siyah ve yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları Amerika vizesi almak zorundadır. Amerika vizesi sadece Amerikan Büyükelçiliği ya da Amerikan Konsolosluğu tarafından verilmekte olup Amerika vizesi alan kişi ABD’ye seyahat etme ve giriş yapma iznini talep edebilmektedir. Bununla birlikte Amerika vizesi almak, vizeyi alan kişinin Amerika’ya girişinin garanti olduğu anlamına gelmez.

Amerika’ya gitmek isteyen kişiler Amerika vizesi başvurusu yapmak için Amerikan Konsolosluğu’ndan veya Amerikan Büyükelçiliği’nden randevu almalı ve mutlaka seyahatlerinin amacına uygun vize türünde başvuruda bulunmalıdırlar. Diğer yandan vize alan kişinin Amerika’ya giriş yapmak için uygun olup olmadığı konusundaki karar giriş noktasındaki göçmenlik memurunun değerlendirmesiyle verilir.

Amerika vizesi başvurusunda bulunacak kişinin pasaportu seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay süreyle geçerli değilse pasaport süresinin uzatılması gerekliliği doğar.

Amerika vizesi başvurusu yapmadan önce kısa süreli seyahatler için uygun olan elektronik “göçmen olmayan” formu doldurulması, ABD Büyükelçiliği’nden ya da ABD Konsolosluğu’ndan randevu alınmalıdır.

Amerika Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’ya herhangi bir seyahat etmek isteyen kişilerin DS 160 vize başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir. Form doldurulurken kesinlikle Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Formda “        Optional” yazan kısımlar isteğe bağlı olarak boş bırakılabilir. Eğer formda başvuru sahibiyle ilgili olmayan kısımlar varsa “Does not apply” yazılması mümkündür. Formda yer alan kısımlar kesinlikle gerçeğe aykırı beyanlarla doldurulmamalıdır. Eksik ya da yanlış bilgiler paylaşmamaya özen gösterilmelidir. Amerika vizesi başvurusu yapmak için hazırlanacak evraklar ve girilecek mülakat sırasında beyaz edilecek bilgiler tutarlı olmadığı takdirde vize başvurusunun değerlendirme ve kabul sürecinin olumsuz sonuçlanacağı gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer 14 yaşını doldurmamış bir bireyin ebeveynlerinden birinin geçerli bir Amerika vizesi varsa ve Amerika vizesi başvurusu yapacak kişi başvuru tarihi itibarıyla 80 yaşına girdiyse mülakata gelmeden Amerikan vizesi başvurusunda bulunabilirler. Aynı hak aşağıda belirtilen şartları yerine getirebilen ve B-1/B-2, C-1/D, F, H, I, J, L, M, O, P, Q , R vizelerini yenilemek isteyen başvuru sahiplerine de tanınmıştır:

Küba, Kuzey Kore, Venezuela, Libya, Suriye, İran, Sudan, Irak, Somali ya da Yemen vatandaşı olmayan ve daimi ikametgahları Türkiye’de olan, 1 Mayıs 2007 tarihi sonrasında ABD Ankara Büyükelçiliği’nde ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nda 10 parmak izin alınan kişiler,

Bir önceki vizesi hala daha geçerliliğini sürdüren ya da bitiş tarihinin üzerinden henüz 12 ay geçmeyen kişiler,

Ad, doğrum tarihi ve doğum yeri gibi bilgileri aynı olan,

Önceden sahip olduğu vizeyle ilgili olarak kayıp/çalıntı bildirimi yapmamış,

Önceki vize başvurularıyla ilgili bir idari işlem olmamış,

F ve M tipi vizelerini yeniletmek isteyen ancak aynı programa ve öğretim kurumuna devam eden ya da bir başka öğretim kurumundaki aynı programa geçiş yapan,

J tipi vizesini yeniletmek isteyen ancak bir önceki DS-2021 formundaki SEVIS numaraları aynı olan,

H, L, O, P, Q, R vizelerini yeniletmek isteyen ve aynı şirkette çalışmaya devam eden kişiler adresinde hesap oluşturduktan sonra vize başvuru ücretini öderler. Şahsen başvuru yapma zorunlulukları olmadığından sistem bu kişileri başvurularını posta yoluyla yapmaları için yönlendirir.

Amerika Vizesi Başvurusunu Nasıl Yapmak Gerekir?

Çeşitli nedenlerle Amerika’ya seyahat edecek kişiler öncelikle randevu almalı, ABD Büyükelçiliği’ne ya da ABD Konsolosluğu’na başvuruda bulunmalıdır. Resmi tatil, dönemsel yoğunluk gibi nedenlerle Amerika vizesi başvuru sürecinin uzayabileceği riskini göz önünde bulundurmak ve planlanan seyahat tarihinden 6 ila 8 hafta önce vize başvurusu yapmak gerekir. ABD Konsolosluğu’na veya ABD Büyükelçiliği’ne Amerika vizesi almak için başvuruda bulunan başvuru sahipleri kişisel bilgileri ile vize almak için ibraz edilmesi zorunlu olan belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde ibraz etmek zorundadır. Eğer ABD Konsolosluğu ya da ABD Büyükelçiliği Amerika vizesi başvuru dosyasını değerlendirme ve karar verme sürecinde gerekli görürse başvuru sahibinden ek belge talep edebilir.

Amerika vizesi başvurusu yapmak için Ankara, İstanbul ya da Adana konsolosluklarından randevu alınması gerekir. Randevu linkine tıklandıktan sonra açılan sayfadan ülke ve şehir seçilerek takvim görüntülenir. “Appointment Date Available” şeklinde görüntülenenler boş ve uygun olan tarihlerdir. Online sistem üzerinden randevu alınmasıyla birlikte ekrana “Confirmation Screen” çıkar. Bu aşamada tarayıcının yazdırma özelliği kullanılarak çıktı alınmalıdır. Başvuru sahibi çıktısını aldığı randevu onayını vize görüşmesinde yanında bulundurmalıdır. Amerika vizesi almak için ibraz edilmesi gereken evrak listesi başvuruda bulunulan vize kategorisine göre farklılık gösterebilmektedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM