2014’ün sona ermesine sayılı günler kaldı. Ve bir yılbaşı klasiği olarak alışverişi yapmamızı tetikleyen, tüketim çılgınlığımızı tavan yaptıran reklamlar, afişler ve hatta sms’ler dört bir yanımızı sardı.  7. sefer yapacağımız 100 TL’lik alışveriş 10 TL puan kazandırırken, çok cüzi miktarlar bile  +9 takside bölünebiliyor. Ancak ne biz, bizden çıkan 700 TL’nin 10 TL’den büyük olduğunu fark edebiliyoruz ne de alışveriş sepetini cüzi miktarlarda bırakabiliyoruz. Gerçekten de bu tüketim bombardımanına karşı koyabilmek oldukça güç. Üstelik alışveriş yapmak o kadar kolaylaştı ki zamane tabiriyle ‘her şey bir tık ötemizde’.

            Ancak bu kadar kolaylığın arasında bizleri bekleyen tehlikeler de var. Özellikle internetten yapacağımız alışverişler de olmamız gerekenden daha fazla dikkat etmemiz gerekir. Dikkat etmemiz gerekenlere ve haklarımıza geçmeden önce bu konudan mustarip tüketicilerimizin başlarına neler gelmiş bir bakalım derim: “ Kırmızı renk sipariş verdiğim kazak siyah renk geldi. Üstelik bedeni M istememe rağmen XXL’di.” “36 numara sipariş ettiğim ayakkabı 42 numara geldi.” “ 129 TL! ye sipariş verdiğim son model telefon yerine çakmak yolladılar.” “ İnternet sitesinin yöneticisi olduklarını söyleyerek arayan kişiler kredi kartı güvenlik bilgilerimi ve şifrelerimi aldılar. Hesabımdaki tüm parayı boşalttılar.” Bunlar maalesef hemen her gün tüketicilerimizin başına gelen olaylardan sadece bir kaçı. Tehlikenin az çok farkına vardıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz biraz da buna bakalım.

            Öncelikle alışveriş yapacağımız internet sitesinin kurumsal yapıya sahip olmasına, herhangi bir sıkıntı anında ulaşabileceğimiz iletişim bilgilerinin mevcut olmasına, sitenin güvenlik sertifikalarına sahip olmasına ve 3D ödeme sisteminin olmasına dikkat etmemiz gerekli. Tabi alışveriş yaptığımız bilgisayarın şahsi bilgisayarımızın olmasına ve güncel bir antivirüs, antispam vb. programların yüklü olması gerekir. Güvenlik sertifikalarına sahip olan alışveriş siteleri bile zaman zaman tüketiciye mağduriyet yaşatabildiğini de göz önüne alırsak haklarımızı bilmenin önemi de ortaya çıkacaktır. Hangi şartlarda iade veya değişim yapabileceğimizle ilgili tüketici yasası bakın bize ne diyor: Mesafeli ve işyeri dışında yapılan sözleşmeler(Kapıdan satış) 14 gün içinde Tüketicilerimiz hiçbir mazeret belirtmeden cayma hakkına sahiptir.

TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN

[email protected]

sülahi özalp