Boşanma davasında SED raporu ‘’Sosyo Ekonomik Durum’’ raporu anlamına gelmektedir. SED araştırması, tarafların maddi ve sosyal durumlarını edinmek adına yapılır. Maddi talepler söz konusu olduğunda yargılamanın adaletli bir şekilde yapılması için, aile mahkemesinin tarafların sosyo ekonomik durumlarını göz önünde bulundurması gereken durumlarda yaptığı araştırmadır. Aile mahkemesi bu araştırmayı kolluktan talep eder ve araştırmayı kolluk birimi yapar. Araştırmada boşanacak tarafların ikametgâh veya yerleşim yeri adresleri göz önüne alınır. Hakkaniyetli karar verilmesi açısından bu araştırma oldukça önemlidir. SED araştırması Yargıtay için önemli bir husustur. Bu araştırmanın usulünce yapılmaması tarafların mağduriyetine yol açabilmektedir.
Nafaka ve SED Raporu
Nafaka; taraflardan birinin eşinden boşanmasında, ayrılmadan önce ya da sonra eşine mali destek sağlaması konusunda yasal bir zorunluluktur. Boşanma davalarında tedbir nafakası söz konusu ise değerlendirme aşamasında sosyo ekonomik durum göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca tedbir nafakası isteği yoksa da yoksulluk ve iştirak nafakası talebi olduğunda, karara varılacağı zaman sosyo ekonomik duruma bakılmalıdır. Mahkeme karar aşamasında diğer araştırmalardan yararlanırken sosyo ekonomik durum araştırmasından da faydalanır.
Anlaşmalı Boşanma ve Sosyo Ekonomik Durum Araştırması
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar ortak bir karara vararak bir protokol oluşturur. Hazırlanan protokolde çocuk söz konusu ise iştirak nafakası ve ekonomik duruma göre de yoksulluk nafakası açıkça belirtilmelidir. Hâkim kararından önce tarafların esaslarını göz önünde bulundurarak davada kamunun ve müşterek çocuğun çıkarlarının zedelenmemesi üzerine bir inceleme yapar. Çıkarların zedelenmesi gibi bir durum olmadığı sürece anlaşmalı boşanma davası sürecinde SED raporuna ihtiyaç duyulmaz.
SED Raporuna İtiraz Edilebilir mi?
SED raporu davanın seyrini değiştirebilecek bir öneme sahiptir. Bu hususta mağduriyetlerin oluşmaması için gerçeklik esastır. Gerçekliğin aksi olması durumunda ise karşı taraf SED raporunun gerçekliği yansıtmadığını ve olması gerektiği gibi düzenlenmediğini iddia ederek itirazda bulunabilir. Bu itirazın ispatlanması durumunda “dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğüne aykırılık” kanunu altında cezai bir süreç söz konusu olabilmektedir.
Boşanma sürecini en ideal şekilde yönetebilmek ve süreci sorunsuz şekilde geçirmek için deneyimli bir boşanma avukatı ile yola çıkmanız en doğrusu olacaktır. https://acasoy.com/ sitesini ziyaret ederek sorularınızın cevaplarına ulaşabilir, deneyimli avukat kadromuzdan yardım alabilirsiniz.