Büyükşehir’de sosyal denge sevinci Büyükşehir’de sosyal denge sevinci

Projeye göre hangi ürünün nerede üretilirse en yüksek verimin sağlanacağı tespit edilerek üretimin gerçekleştirileceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar, yönetmelikte çeşitli sorunların olduğunu ifade etti.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre tarımsal üretimin planlanarak ‘Havza Bazlı Üretim’e geçileceğini söyleyen Özbunar, ülkemizde yaşanan su kıtlığı açısından bölgede suya göre ürün ekilişi modeline geçilmesinin büyük bir artı olduğunu dile getirdi. Özbunar, “Artık herkes kafasına göre bir ürün ekip, su temin etmek yerine o bölgede Tarım il ve ilçe müdürlükleri kontrolünde ekim yapabilecek. Bu tabi bir güzel bir şey. Su kıtlığı, kuraklık, iklim değişikliğinin olduğu bir dönemde güzel bir olay ama bizim odamıza göre çok büyük eksiklikleri var.” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN TARLASINA EL KONACAK

Yönetmelikteki karar verici mercilere yönelik eleştiride bulunan Özbunar, “Bakan Yardımcısı Başkanlığında, Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü’nün, Bitkisel Üretim Genel Müdürü’nün, Devlet Su İşleri Genel Müdürü’nün, Hayvancılık Genel Müdürü’nün, Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanı’nın, Tarım Reformu Genel Müdürü’nün üyeliğinde Tarımsal Üretim Planlama Kurulu oluşturulacak. Devletin yetkilileri kapalı kapılar ardında, karar verecek. Hiç kimse orada ne yapıldığı ne konuşulduğu ile ilgili bilgi sahibi olmayacak. Aynı zamanda bu yönetmelik kapsamında tüm illerle ilgili Bakanlık toplantı yaptı. Biz de Konya’daki toplantıya katıldık.  Toplantıda 2 yıl boyunca, bir üretim yapmayan üreticinin elindeki tarlaya da devletin el koyacağı söylendi. Üretim yapan çiftçilere kiralanacağı ya da şirketlere kiralanacağı söyleniyor. Bizim topraklarımız kime verilecek, nasıl verilecek, koşulları nedir belli değil” dedi.

DAHA ŞEFFAF BİR KURUL OLMALI

Daha şeffaf ve kapsayıcı bir kurulun kurulması gerektiğini belirten Özbunar, “Kesinlikle Ziraat Odası gibi meslek odası olan, veterinerler hekimler odasının da dahil edildiği bir sistemle bir oluşum olması gerekiyor. Süt birlikleri, Hayvancılık birlikleri var ama ortada yok. Nasıl bir oluşum neye göre ne yapılacak soru işaretleriyle bir yönetmelik çıktı. İşte biz yaptık arkadan bir şekilde düzeltilir diye bir sistem var. Artıları ve eksileri var. Bizim odamıza göre eksileri daha fazla. Çünkü, dinlemeyen bir hükümet sistemiyle karşı karşıyayız. En büyük sıkıntımız o.” ifadelerini kullandı

Editör: Mustafa YILDIRIM