E ihracat, sunduğu potansiyel fırsatlar ve dünyanın çeşitli yerlerinden müşterilere kısa sürede ulaşmaya yönelik kolaylıkları nedeniyle firmalar tarafından tercih ediliyor. Online alışverişlerde kullanılan pek çok sistem, günümüzde artık zirvede. Ödeme yöntemleri, yurt dışına açılacak bir e-ticaret sitesi için önemli özelliklerin başında gelir.

Ödeme yöntemlerinde hassasiyetle davranması gereken e-ticaret sitelerinin, ihracat yapacakları pazarlarda sıklıkla kullanılan ödeme yöntemlerini araştırması gerekir. Her ülkenin dinamikleri, satın alma davranışları, e-ticarete bakışları, hedef kitlelerin özellikleri ve gümrük mevzuatları oldukça farklıdır. Bu noktalara dikkat edilerek çok daha sağlıklı online satış süreçleri elde edilerek kısa sürede verim sağlamak mümkün hale gelecektir.

Kredi Kartı

Kredi kartı ile ödemeler ülkeler arasında en kabul gören ödeme yöntemlerinin başında geliyor. Ancak bazı ülkeler, özellikle Avrupa Ülkeleri, kredi kartı kullanımında oldukça düşük seviyelerdeler. Örneğin Hollanda, %75 oranında alternatif ödeme yöntemlerine başvururken, kredi kartı sadece %7’lik bir orana sahip. Kullanılan para birimi ve döviz çevrim oranları da çalıştığınız bankalara göre değişkenlik gösterebilir. Kredi kartı kullanımı popüler olmayan bir ülkede e ihracat yaptığınızı ve kredi kartıyla ilgili bir kapmanya oluşturduğunuzu düşünelim. Bu durumda kampanya bütçeniz boşa gidecektir.

Havale – EFT

Bu yöntem daha çok nakit para üzerinden çalıştığından genellikle tercih edilir. Yurtdışında para gönderimlerinde iş yaptığınız şahısların SWIFT kodları önem arz etmektedir. Paypal, Skrill veya Payoneer gibi aracı kurumlar da bu işlemi daha da hızlandırır.

Alternatif Ödeme Yolları

SOFORT, iDEAL, Giropay, Qiwi ve Stripe gibi faturalandırma ve ödeme yöntemleri sayesinde daha hızlı bir çözüme kavuşmak da mümkün. Bu servisleri kullanan e-ticaret siteleri ve e-ihracat alanında uzmanlaşan firmalar, daha hızlı ödeme yollarını hem kendileri hem de müşterilerine kullandırabiliyor.