Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Cumhuriyet Lisesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, “Değerler eğitimi dediniz eğitimi değersizleştirdiniz, gerçek anlamda laik bir eğitim istiyoruz” dedi.

                                                                                                                            

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaygınlaştırılan ve eğitim sistemi üzerinden din ve inanç istismarına dayanan uygulamaların artarak sürdüğünü söyleyen Demir, “2005 yılından beri hükümetin ‘reform’ adı altında yaptığı değişiklikler, din derslerinin eğitimdeki yerini arttırma ve ‘muhafazakâr nesil yetiştirme’ planına hizmet etmektedir. 2012 yılında yasallaşan 4+4+4 sistemiyle hayat bilgisi, fen bilimleri gibi derslerin hem niteliği hem de haftalık saati düşürülürken, zorunlu din derslerinin yanına ayrıca seçmeli din derslerinin de eklendiği görülüyor. Müzik ve resim gibi sanat derslerinin çocuk gelişiminde daha etkili olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmışken hükümetin din dersi saatlerini artırarak dindar bir nesil yetiştirme planını yaptığı açıkça ortadadır” şeklinde konuştu.

 

DEĞERLER EĞİTİMİ VE HİZMET VAKFI İLE İMZALAN PROTOKOL

 

Şube Başkanı Serkan Demir, yaptıkları basın açıklamasının içeriğinin 15 Temmuz 2014 tarihinde MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hizmet Vakfı arasında imzalanan protokol olduğunu belirterek şu şekilde konuştu,

 “Bu protokol çerçevesinde önünde bulunduğumuz okul gibi tüm Türkiye'de ekim ayından beri pansiyonlu okullarda değerler eğitimi verilmeye başlanmıştır. Çünkü protokolün 9. maddesine göre öncelikli olarak pansiyonlu eğitim kurumlarında bu seminerlerin verilmesi öngörülmektedir. Bize gelen şikâyetlerle ortaya çıkmaya başlayan tablo yakın zamanda MEB'in yayımladığı son kitapçıkla tamamen gözler önüne serilmiştir.”

 

Eskişehir'de pansiyonu olan okullarda haftada bir gün bu seminerlerin yıllık planlar dâhilinde vakıf tarafından görevlendirilen gönüllü öğreticiler ile görev isteyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından verildiğini söyleyen Demir, “Okullarda bir sistem oturtulmaya çalışıldığını gözlüyoruz. Bugüne kadar gelinen süreçte; bu eğitimi kimin vereceği ile ilgili belirsizlikler, her okulda ayrı uygulamalar, plansızlık, gönüllük adı altında yaratılan mahalle baskısı, seminer veren kişilerin yeterlikleri ve tarzları ile ilgili soru işaretleri öğrenciler ve nöbet görevini yürüten öğretmenlerde huzursuzluk yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

 

MEB, 39 SAYFALIK DEĞERLER EĞİTİMİ KİTAPÇIĞI YAYIMLADI

 

Demir, protokol uyarınca MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü`nce hazırlanan "değerler eğitimi" seminer konularını içeren 39 sayfalık kitapçığın, 81 ilin valiliğine gönderildiğini belirterek, “Çocuklarımızın gönüllerini aileler öğretmenleri dolduramayacak siz dolduracaksınız. Ayrıca çocukların okullarda ahlaksız yetiştiği de ima ediliyorsa kendinizi sorgulayın diyoruz” şeklinde konuştu.

 

AKP NE YAPMAK İSTİYOR

 

AKP hükümetinin, din ve vicdan üzerinden siyaset yaptığını söyleyen Serkan Demir, “AKP iktidarı bu uygulamalarla her şeyden önce eğitimdeki başarısızlıklarını örtmek, eğitim alanında da siyasi hedeflerine ulaşmak için halkın dini duygularını kullanmaktadır. Bu işin sonu nereye gider. Ortaçağa, beyin yıkamaya, cinnet toplumuna. Ümmetçi toplum modelleri kalkalı çok oldu. Din öğrenmek bu kadar zor bir şey değil iken bize göre artık amaç başkadır: kendilerini kimse sorgulamasın, toplumu uyutup istediğimiz gibi yönetelim istiyorlar” dedi.

 

EĞİTİMDE GERÇEK BİR DEĞERLER EĞİTİMİ

 

MEB, değerler eğitiminden sadece dini değerleri anladığını dile getiren Demir, “ Bizler, değerler eğitimine karşı değiliz, dini değerler eğitimine karşıyız. Bu tavrımızla toplumu da karşımıza almıyoruz. İki binli yıllarda çağdaş değerlerin ne olması gerektiğini anlamak için zeki olmaya da gerek yoktur.Değerler eğitiminden anladığımız insanlığın ortak değerlerinin çocuklara öğretilmesidir” ifadelerini kullandı.

 

Eğitim Sen olarak çocukların ve gençlerin bilimin rehberliğinde demokratik bir eğitim ortamını hak ettiğini düşündüklerini ifade eden Demir, şunları söyledi, “Bu ülkenin insanlarına ve gençlerine duyduğumuz güvenle “dindar ve kindar nesil” yetiştirmeye karşı, özgür düşünen barışçı bireyler yetiştirme mücadelesin asla taviz vermeyeceğiz. Eğitim kurumlarındaki her türlü inanç ve mezhep dayatmasına karşı olmaya devam edeceğiz.”

 

Editör: TE Bilişim