AÜHM- Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen “Eleştirel Eğitim Üzerine Konuşmak Radikal Eleştirel Pedagoji” konulu seminer 22 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akman Erkılıç’ın moderatörlüğünde ve Eğitim Fakültesi C Blok Seminer Salonu’nda yapılan seminere konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Ural katıldı.

 

Konuşmasına eğitim felsefesini anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Ayhan Ural eğitim felsefesinin klasik eğitim, analitik eğitim ve eleştirel eğitim olarak 3 kısma ayrıldığını belirtti. Ana akım eğitim hakkında bilgiler veren Ural, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ana akım eğitimde toplum, verimli işlemesi gereken bir makine olarak görülmekte ve insanlara bu makinenin işleyişine sağladıkları katkı oranında değer verilmektedir. Eğitimin işlevi bireyi piyasanın gereksinim duyduğu yeterliklere ulaştırmayla sınırlıdır.”

 

Eleştirel eğitimin ise eğitimin politik olduğu düşüncesi ile kapitalizmin gereksinim duyduğu çalışan yeterliklerini kazandırma seçeneği dışında farklı bir dünya düşüncesi üzerine temellendirildiğini vurgulayan Ural, “Eleştirel eğitim, toplumsal sınıflar ile iktidar ilişkilerinin yeniden üretilmesinde eğitimin etkisini sorunsallaştırır, bilgi ve iktidar arasındaki ilişkiye odaklanır, bilgi üretiminin daima tahakküm ve boyun eğme ilişkilerini içerdiği kabulünden hareket eder. Ayrıca eleştirel eğitim okulda edinilen bilginin nesnel ya da tarafsız olmadığını kabul eder.” dedi.

 

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Burak Acar 

Editör: TE Bilişim