Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir sendikanın üç üyesinin (İlhan Şan, Battal Uyar ve Ali Aydın) açtığı dava ile ilgili İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini aktardı.

 

Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir Ağustos ayında yapılan değerlendirmede 75 puanın altında bırakılan okul müdürü olan üyelerinin sendika ile koordineli bir şekilde Eskişehir İdare Mahkemesi’ne dava açtığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Ağustos ayında yapılan değerlendirmede 75 puanın altında bırakılan okul müdürü olan üyelerin sendikamız ile koordineli bir şekilde Eskişehir İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. EK-1 değerlendirmesinde yer alan ve özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü birimlerinin takdir ettiği puanlara, üyemizin öğretmen olarak görevlendirmesine ve varsa yerine atanan müdürün atamasının iptaline yönelik olmak üzere davalarda üç ayrı istemde bulunulmuştur. Üç üyemiz (İlhan Şan, Battal Uyar ve Ali Aydın) ile ilgili İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu okul müdürlerimizden iki tanesinin üç ayrı talebi olumlu sonuçlanmıştır. Diğer iki üyemiz (Cahit Girgin ve Kenan Yüksel ) ile ilgili de verilecek kararı bekliyoruz.”

 

KARARDA NE DENDİ

 

Demir verilen kararı şöyle aktardı: “Eskişehir 1 ve 2’nci İdare Mahkemesi kararında “…75 puanın altında olmak kaydıyla(.) müdürlük görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlem hukuka aykırı olduğundan(..) dava konusu işlem nedeniyle davanın görevi ve görev yeri değişeceğinden, bu değişikliklerin silsile halinde il düzeyinde diğer görev ve görev yeri belirlemelerini etkileyeceği dikkate alındığında, dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği  anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin (.) yürütülmesinin durdurulmasına (.) oybirliğiyle karar verildi.” ifadelerine yer verilmektedir.”

 

“NE OLACAK MERAK EDİYORUZ”

 

Diğer illerden de benzer sonuçlar geldiğini aktaran Demir, “İlimizde üyemiz olsun ya da olmasın okul müdürü olup görevi uzatılmayan ve dava kazanan 12 civarında idareci vardır ve bu rakamın daha da artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Demir, “Milli Eğitim Bakanlığı’na, Eskişehir Valiliği’ne ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne her fırsatta ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile işlerin yürümeyeceğini iletmemize rağmen bildiklerini yapmışlardır. Şimdi davayı kazanan okul müdürlerinin göreve dönmesiyle, süreci nasıl yönetecekler merak ediyoruz. Yeni bir kaosa mı imza atacaklar yoksa var olan hatadan kısmen de olsa geri mi dönecekler?” diye sordu.

 

YENİ DEĞERLENDİRME

 

Demir, aldıkları duyumlara göre Milli Eğitim Bakanlığı tüm ülkedeki atamadan sorumlu şube müdürleri ile bir toplantı yapmak istediğini, davaların sonucunda ortaya çıkacak yol haritasını belirlemek isteyen bakanlığın, dava kazanan idareciler için yeni bir değerlendirme yapmak niyetinde olduğunu duyduklarını söyledi. Hukukun bu kadar tartışıldığı bir dönemde, alınan kararın eğitimciler adına örnek bir karar olduğunu belirten Demir, “Tarihsel bir anlamı olan Berlin’de hâkimler var!’  ifadesinin ne kadar değerli olduğu bir kez daha görülmüştür” dedi.

 

ATAMALAR GERİ ÇEKİLSİN

 

Demir,  Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) olarak, bakanlığın 14 Mart’ta yayımladığı kanun ve 10 Haziran’da yayımladığı yönetmeliği iptal ederek tüm Türkiye’deki yönetici atamalarını geri çekmesini, sendikaların görüşlerini alarak yöneticilik belirlemede objektif kriterler getirmesini, yeni değerlendirme sevdasından vazgeçmesini ve dava kazanan idarecilerin derhal eski görev yerlerine dönmesini talep ettiklerini kaydetti.

 

 

Editör: TE Bilişim