“7den 70’e herkese eğitim” sloganıyla 27 yıldır Eskişehir’de yabancı dil eğitiminde öncü olan Önder Dil’in Kurucu Müdürü Mustafa Köksal, başarının sırrını anlattı.

 Köksal ile söyleşimizin satır başları şöyle: “27 yaşındayız, biz bu işin duayeniyiz, TOEFL, IBT Test Merkezi olmakla gururlanıyoruz. Tüm dünya ile eş zamanlı olarak TOEFL sınavlarını kurumumuzda çevrimiçi olarak yapıyoruz. Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı (Study Abroad Agency) hizmeti de veriyoruz. Öğrencilere 365 gün online destek veriyoruz, Amerika’yı İngiltere’yi öğrencilerin ayağına getirdik.”

 

Önder Dil ne zaman kuruldu, öyküsünü anlatır mısınız?

 

Önder Dil,1987 doğumlu, Porsuk Bulvarı Çağlayan İşhanı’nda 2 derslik ile kuruldu, sonra çok kısa bir zamanda 4 dersliğe ve sonra da bütün katlara yayıldı. Şu anda merkez binamız İstiklal Mahallesi Çınar Sokak’ta. Emniyet Müdürlüğü karşısında ise B şubemiz var.

 

Burada verilen eğitimlerden söz eder misiniz?

 

Ağırlıklı olarak yabancı dil üzerine eğitim veriyoruz, bizim sloganımız; “7den 70’e herkese eğitim.” Yaşa ve niteliğe göre çalışmalarımız var, genel İngilizce gruplarımıza yabancı ve Türk öğretmenler girer, ulusal ve uluslararası sınav gruplarımız var, iş İngilizcesi ve Conversation Sınıfımız var. İngilizce dışında diğer dil kurslarımızı Emniyet Müdürlüğü karşısındaki binamızda veriyoruz. Burada; Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça Arapça ve Çince dersleri veriyoruz.

 

KONUŞMA KULÜBÜ

 

Kurumda fiziksel anlamda da yenilikler yapıyoruz, sınıfların teknoloji donanımı iyi durumda. Haftada 6 saatlik gruba gelen bir öğrenci, haftada 3 saat konuşma kulübüne gelse bir dönemde 108 saat oluyor. Normal şartlarda dışarıdan özel ders talep eden kişilerden 1 saatlik konuşma dersi için 100 lira alıyoruz, bu yılda 11 bin lira yapar. Yani konuşma gruplarımızla, piyasa değeri 11 bin lira olan bir hizmeti, normal ders saati dışında ve ücretsiz olarak veriyoruz.

 

İNGİLTERE’Yİ ÖĞRENCİLERİN AYAĞINA GETİRDİK

 

Sınavlara yönelik eğitimlerden söz eder misiniz? Başarının sırrı nedir?

 

Gelen öğrenciye başarının sırrını şöyle açıklıyorum: 1- Hiç devamsızlık yapmayacaksın, 2-Derste iyi bir dinleyici, gözlemci ve katılımcı olacaksın, ne olursa olsun konuşmaya çalışacaksın, insanlar bana güler mi gibi çekincelerin olmayacak. Dersi derste öğreneceksin

3- Öğrendiklerini 4 duvar arasına hapsetmeyeceksin, sokağa kendi evine okuluna taşıyacaksın. 6 saat kursa geliyorsan en az 6 saat de evde çalışacaksın, workbookları evde çözeceksin. Verilen ödevleri yapacaksın. 4’üncü isteğim ise öğrenci konuşma kulübü aktivitesine mutlaka katılacak. Biz her seviye için ayrı konuşma kulübü aktivitesi yaptık. Konuşma kulüpleri, gökte ararken yerde buldum diyebileceğiniz bir imkan. Amerika’yı İngiltere’yi öğrencilerin ayağına getirdik.

 

Öğrenmeye açık bir insanım ve kendimi yaptıklarımı hiç beğenmiyorum ve kendi kendimi sürekli eleştiriyorum, kendime rakip oluyorum başarının sırlarından biri de bu. Başkasının eleştirilerine de kapımız her zaman açık ben hep ideali yakalamaya çalışıyorum.

 

BU İŞİN DUAYENİYİZ

 

Önder Dil’i diğerlerinden farklı kılan şey nedir?

 

Birincisi kurum 27 yaşında biz bu işin duayeniyiz, başarıda kurumun kurumsallaşması çok önemlidir, öğretmenler kitaplar ve sistem de önemlidir. İkincisi ben bu kurumun kurucusuyum ve bir eğitimciyim 35 senelik İngilizce öğretmeniyim, başarının sırrında bunlar önemli rol oynuyor, öğretmen alımlarını bizzat kendim yaparım, mülakata tabi tutarım onları, bu konuda isabet de kaydediyorum, tek bir noktada bakmayıp bütün olarak değerlendirmek lazım. Yüksek lisansımı İngiltere’de İşletme üzerine yaptım, ESOGÜ’de 2000-2010 yılları arasında İngilizce işletme dersleri verdim.

 

Önder Dil’in diğer hizmetlerini de açar mısınız biraz?

 

Eskişehir’in ilk TOEFL, IBT Test Merkezi olmakla gururlanıyoruz. Yani tüm dünya ile eş zamanlı olarak TOEFL sınavlarını kurumumuzda çevrimiçi olarak yapıyoruz. Bilindiği gibi TOEFL bir Amerikan İngilizce yeterlik sınavıdır ve eğer kişi yurtdışında örneğin ABD’de lisans, yüksek lisans ya da Doktora çalışması yapmak isterse İngilizce bildiğini kanıtlamak için kendisinden bu belgeyi isteyeceklerdir. Ayrıca, Önder Dil, Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı (Study Abroad Agency) hizmeti de vermektedir. Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, Malta ve Güney Afrika’da birçok üniversite ve dil kurslarının Türkiye temsilciliğini yürütmekte olup İngilizcesini geliştirmek isteyen ya da üniversite okumak isteyenlere Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı yapmaktadır. Önder Dil’de 550-560, 620 puan alan öğrencimiz var, IBT’de 80 puanı Amerika’da bir çok sayıda üniversite kabul ederken, 100 üzerinde puan alan öğrencilerim var.

 

Size gelen öğrencileri nasıl yönlendiriyorsunuz?

 

Öğrencilerin ihtiyaçlarını iyi anlamak gerekiyor, gelenlerle bizzat ilgileniyorum, onların asıl ihtiyacını keşfediyorum, istek ve ihtiyaç farklıdır, bu işin doktoru benim çünkü. Bizden eğitim alan, bizimle görüşen insan bizimle ilişkisini koparmaz. 25 sene önceki öğrencim bile hala benimle görüşüyor. Öğrencilerim ve öğretmenlerim kendini buranın bir parçası olarak görür. Her yaşa ve mesleğe göre insanların ihtiyaçlarının ne olacağını anlayıp ona göre yol gösteriyoruz.

 

Eğitimci kadronuzdan söz edelim biraz da…

 

6 yabacı, 25 Türk öğretmen kadrosu var, 25 Türk öğretmenimi alanına göre uzmanlaştırıyorum, bunların bir kısmı YDS’de uzmanlaştı, bir kısma genel İngilizce’de ve çocuk İngilizcesi’nde LYS 5’te uzmanlaştı. Kursiyer sayısı yıllık 2 bin civarında; merkez şubemizi Cumartesi ve Pazar günleri çocuk gruplarına ayırdık yani ÖNDER DİL KIDS   oluşturduk. Çocuk ne kadar erken yaşta başlarsa dil eğitiminde o kadar başarılı oluyor. Son iki senedir kursları ilkokul 1’e çektim. Okul öncesi eğitimde İngilizce eğitimi başlanabilir, yani bunların müfredatı ve ders içeriği farklı olmalıdır. İngilizcenin korkulacak bir şey olmadığını göstermeliyiz, ilkokul öğrencilerine özel önem veriyoruz, çocuklar için özel sınıflar yaptık.

 

365 GÜN ONLİNE DESTEK!

 

Online hizmetlerinizden söz eder misiniz?

 

Bunu ikiye ayırabiliriz kendi web sitemiz var, alıştırma ve uygulamalarımız ve tartışma platformumuz var, bir de online eğitim desteği veriyoruz. 3 aylık kursa bile gelse YDS öğrencime 365 gün online destek veriyorum, verdiğimiz şifre ile programa girer konu anlatımlarını, geçmiş yılların sınav sorularını görür, merak ettiği şeyleri öğrenir.

 

Yabancılara da Türkçe öğretiyorsunuz öyle değil mi?

 

Evet, Önder Dil Eskişehir’de ilk defa yabancılara Türkçe öğretme konusunda Mili Eğitim Bakanlığı’ndan sertifika almış bir kurum. Değişik ülkelerden birçok öğrencimiz oldu, Eskişehir’de ikamet eden yabacılara Türkçe eğitim veriyoruz, özellikle mültecilerin gelmesiyle artan talebin karşılanması için onlara Türkçe eğitimi veriyoruz. 

 

Yabancı dil neden önemli, insana ne katıyor?

 

Bugün artık üniversiteyi bitirmiş olmasına rağmen iş için başvurulduğunda -İngilizce zaten olmazsa olmaz- ikinci bir yabancı dilin var mı sorusu ile karşılaşıyor insanlar. Türkiye’ye gelen turistlerle konuşmak, yurtdışına çıktığında kendini ifade etmek ve okul derslerden geçmek kısa vadeli getirileridir. Üniversite eğitimini İngilizce ağırlıklı görüyorsan İngilizcenin iyi olması gerekiyor. Ayrıca yüksek lisans, doktora gibi akademik kariyerde de İngilizce olmazsa olmaz. Yurt dışından birçok üniversitenin Türkiye temsilcisiyim, yurtdışı eğitimi almak isteyenleri yönlendiriyorum. Özellikle LYS 5’te Türkiye çapında tanınmış bir grubuz, çünkü Türkiye çapında dereceler çıkarıyoruz. Bu sene 2014-2015 Öğretim Döneminde 5 öğrencimizi Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleştirdik. 3 yıldır Eskişehir birincisi çıkarıyoruz. ODTÜ, Bilkent, Hacettepe başta olmak üzere tüm üniversitelere öğrenci yerleştiriyoruz. Öğrencilere Türkçe, Matematik Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din dersi vererek YGS Sınavı’na hazırlıyoruz, sonra da Haziran’daki İngilizce sınavına hazırlıyoruz, her sene 1 soru ile Türkiye birinciliğini kaçıran öğrencilerimiz oldu. Bu konuda Türkiye çapında başarılıyız.

 

2014 LYS-5 ESKİŞEHİR BİRİNCİSİ BU SENE DE ÖNDER DİL’DEN

 

Yaklaşık bir buçuk milyon öğrencinin girdiği YGS-LYS sınavında bu sene de ÖNDER DİL rekor kırdı. LYS-5 Sınavında(Üniversiteye yabancı dilden hazırlananların girdiği sınav) sadece bireysel başarı değil kitlesel başarı ya da imza atan Önder Dil, tam 5 öğrencisini Boğaziçi Üniversitesine yerleştirdi.

 

Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Çeviribilim bölümlerine yerleşen öğrenciler aynı zamanda 2 haftalık İngiltere’de eğitim ve gezi ödülünü de kazanmış oldular.

 

Gelenek haline gelen ve 6 yıldır devam eden İngiltere gezisine bu yıl tam 10 öğrenci katılıyor. Tüm masraflarının (Esk-İst gidiş dönüş ulaşım, İst-Londra gidiş dönüş uçak bileti, ara transferler, İngiliz aile yanında konaklama, 3 öğün yemek, Profesyonel rehber eşliğinde 2 kez Londra gezisi, Sight seeing turlar, 2 hafta İngilizce eğitim, kurs materyalleri ve sonunda sertifika, sosyal aktiviteler, şehir içi ulaşım) Önder Dil tarafından karşılandığı bu gezi bu yıl da 25 Ocak 2015 tarihinde başlayacak ve 08 Şubat 2015 tarihinde sona erecektir. Başlarında 2 öğretmenleri ile birlikte gidecek olan gurup şimdiden yol hazırlıklarına başlamış bulunuyor. Her zaman başarıyı ve başarılı öğrencileri ödüllendirmeyi ilke edinmiş olan  Önder Dil Eskişehir’de rakip tanımadığı gibi Türkiye çapında da kendinden söz ettirmektedir.

 

 

 

Editör: TE Bilişim