Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi, Mihalıççık Kiraz Festivali, Sakarbaşı Tatlı Su Festivali, Günyüzü Zilisi markalaşıyor, sırada diğer ilçeler ve değerleri var…
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay Abacı Otel’de basın mensupları ile biraraya gelerek 1 yılda ülkede ve Eskişehir’de yaşananları, gerçekleştirdikleri çalışmaları ve projeleri paylaştı. Günay, Eskişehir’deki çalışmalarından söz ederken, Eskişehir İlçeleri Yenilikçi Atılım Platformu (EİYAP) ile ilçelerin değerlerinin markalaşma süreci başladığını kaydetti. Bu kapsamda Sarıcakaya kuşkonmazı, Mihalıççık kirazı, Sakarıbaşı Tatlısu Dalışı, Günyüzü Zillisi Mihalıççık Doğal Taşı alanlarında çalışmalara başladıklarını kaydeden AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, konuyla ilgili bilgi verdi.
NELER YAPILDI
Prof. Dr. Günay şöyle konuştu: "Sarıcakaya Kuşkonmazı ile ilgili marka başvurusunda bulunuldu, üretici firma tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi ismi ile isim ve patent başvurusu yapıldı. Bu süreçte destek sağlandı ve ilk defa Nisan ayında Hollanda’ya Kuşkonmaz ihracatı başladı. 2015 yılında 72 ton ihraç edildi, 2016’da bu rakam 120 tona ulaştı, ihracat hedefi 2017’de 180 ton, 2018’de 250 ton olacak. Mihalıççık Kirazı iç piyasaya verilmiyor, tamamen ihraç ediliyor, bunun coğrafi konum ve isim tescili için başvuruldu. Temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor. Bu kapsamda ilçede 10 temmuzda yapılan Kiraz Festivali ile tanıtım sağlandı ve gelecek yıl bu organizasyon ile daha kapsamlı ve geniş kitlelere ulaşılacak. Çifteler ilçesinde Sakarbaşı’nın da sualtı dalışı ile doğa turizmi alanında önemli bir merkez olmasının hedeflendi, bununla ilgili de Uluslar arası Tatlı Su Festivali yapılması konusunda girişimler başladı. Kültürel mirasımız Günyüzü Zilisinin 50 yıldır hiç kullanılmadığını buna ait motiflerin yeniden hatırlanması ve tanıtılması için çalışmalar başladı. Bu kapsamda belediye ortaklığı ile Zili Dokuma Tekniği kursları başladı. Bu yöntemle 25 halı ve kilim dokundu, eğitim ve üretim çalışmaları devam ediyor.”
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ…
Bunların yanısıra Alpu’da 1000 nüfuslu mevsimlik tarım işçilerine yönelik de onların yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmalar yürüttüklerini aktaran Milletvekili Günay, şunları söyledi: “Öncelikle mevsimlik tarım işçilerinin temel ihtiyaçlarının giderilmesi için konteynır tuvalet ve duş temini sağlandı, Göç Okulu Projesi ile mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim öğretimlerinin yarıda kesilmesi önlendi. Yapılan girişimler Hayata Tutunmak adı ile bir projeye dönüştü. Bu kapsamda Alpu pilot il oldu. Gelecek yıl tarım işçilerinin konaklamaları amacı ile prefabrik bir mini kent kurulması planlanıyor.”
TÜRKİYE'NİN 2017'DE 4.4 BÜYÜMESİ HEDEFLENİYOR
  TBMM Plan ve Bütçe Divan üyesi AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Türkiye için 2017 yılında 4.4 büyüme hedeflediklerini söyledi. 
  Günay, ekonomi üzerine açıklamalar yaptı. Türkiye'nin 2016'da büyümenin 3.2 hedefinde olduğunu belirten Prof. Dr. Günay, 2017 yılındaki hedefin yüzde 4.4 olduğunu belirtti. Günay, "Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Türkiye'de 2016 büyüme oranı 3.1'di. 2017 yılında ise bu rakam 3.4 oldu. Bizim de orta vadeli programımız açıklandı. Orada aşağı yönlü bir revizyon yapıldı. 2016 beklentimiz 3.2 oldu. 2017 IMF tarafından 3.4, biz tarafından 4.4 denildi. İnşallah ona ulaşmaya çalışacağız. Peki ülkeler ne yapıyor? Önce onlara bakmamız lazım. Türkiye ekonomisi için yüzde 5 büyüme ile yeterli değil diyoruz, ama küresel konjonktür çok çok önemli. Örneğin gelişmiş ülkeler. Gelişmiş ülkelerde 2016 yılı için büyüme oranı 1.6'dır. 2017 yılında ise 1.8 hedefleniyor. Amerika için 2016 2.2 hedeflenmişti fakat şimdi aşağı yönlü revizyon yapıldı ve 1.6 oldu. Avrupa Birliği 2016'da 1.7, 2017'de 1.5 yani bakın 2017'de Avrupa Birliği daha düşük bir büyüme bekliyor" dedi.
 
Editör: TE Bilişim