Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin zor durumda olduğunun altını çizerek domatesin tarlada çürüdüğünü belirtti. Biran önce gerekli müdahalelerin yapılmasını isteyen Buluşan, “Pazar da 75 kuruş, 1 TL  olan  domatesin marketlerde 3 TL üstünde satılması nedeniyle üretici tarlasında domatesi bekletmek zorunda kalıyor.

Herşeye rağmen bazı üreticilerde  kendi imkanlarıyla  İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere komisyoncu aracılığı ile göndermeye çalışıyor. Bu durumlarda da satılmadığı için kamyon ücreti ödenmediği için domates ya dökülüyor ya da üreticiye geri gönderiliyor”dedi.

BİR AN EVVEL HÜKÜMETİMİZ HAVZA PLANLAMASINA GEÇMELİ

 Önümüzdeki yıl da halkın 5 misli pahalıya  tüketeceğinin belirten Buluşan, “6,7  ay önce 7 TL’ye  satılan soğan, patates, domates çığırtkanları   üreticiyi neden görmüyor. Neden iktidarıyla muhalefetiyle üreticinin hakkını aramıyor. 2019 yılı sezon sonuna yaklaşırken   her ürünün patatesi, soğanı, nohutu, buğdayı maliyetlerin altında satılıyor. Maliyeti geçen yıla göre bazı zirai girdilerde yüzde yüz, bazılarında yüzde elli artışlar oldu.  Ne olacak bu üreticinin hali,  bir an evvel çiftçinin üretimine sahip çıkılması üretim ve pazar planlaması yapılmalı.

Aksi halde yine önümüzdeki yıl halk 5 misli pahalıya  tüketecek.

  Çiftçi borçlarını, kredilerini ödeyemeyecek , bir an evvel hükümetimiz havza planlamasına geçmeli”dedi.

Editör: TE Bilişim