Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz, ülkemize uygulanan ekonomik ambargonun büyümesinde fırsatçıların etkisi oldukça fazla olduğunu söyledi.

 Ağustos ayında Türkiye'ye yönelik olarak başlayan ekonomik operasyonlarla ilgili açıklamalarda bulunan Engiz, “Bugün halkımızın alışveriş için marketlere mağazalara gittiği zaman karşılaşmış olduğu durumun Türk milletine yakışmayan bir durum. Maalesef yerli ve milli üretim olan pekçok ürün ithal ürünleri geçmiş durumda. Bunu döviz artışı ile açıklamamız mümkün değil. Bu apaçık bir fırsatçılık. Sorun bununla kalmamaktadır. Bazı firmalar üretim yapmamakta veya ürünlerini marketlere göndermemektedirler. Bundan anladığımız küresel güçlerin Türkiye'deki maşaları da bu krizin derinleşmesi için var gücüyle çalışıyor. Halkımız bu noktada uyanık olmalı fırsatçılık yapan firmaları zihinlerinin bir yanına kazımalı" dedi. "

"Yerli üretim etiketiyle ürünlerimizi daha rahat tespit edeceğiz"

Yeni çıkan yerli üretim etiketi ile en azından ülkede üretilen ürünleri daha rahat tespit edeceklerini söyleyen Engiz şu ifadeleri kullandı:

“Bizler bu konuda çok hassas davranmalıyız. Yerel üretim bizim için yerli üretimden daha önce gelmeli bilinmelidir ki yerelde üretilen ürün hem bölgemize hem ülkemize katkı sağlamalıdır. Açıklıkla söylemek gerekir ki alışverişimizi de yerli markalardan yerli firmalardan mağazalardan marketlerden, bakkallardan yapmalıyız. Bu bizim bölgesel gelişimimiz açısından çok önemli.

Tüketim toplumu olmaktan üreten toplum olmak için ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Üzülerek görüyoruz ki köylerimiz tarım arazilerimiz bomboş. Üretim yapılmamakta hele hele el sanatları bitme noktasına gelmiştir. Bu bizimde kapitalist sisteme ne kadar entegre olduğumuzun acı bir göstergesidir. Bağlarımızda bahçelerimizde yetişen meyvelerimiz ne yazık ki yere düşüp çürümeyle değerlendirilmektedir. Bununla birlikte insanımız maalesef marketlerden sağlıksız olduğunu bildiğimiz ürünü alıp tüketmektedir. Toplum olarak yeniden bir dönüşüme ihtiyacımız var. Her yönüyle kültürümüzü yaşatmamız lazım.

Yerel ürünlerin turizme kazandırılması bölgemize ekonomik girdi sağlayacaktır

Bunu daha iyi değerlendirmemiz lazım. Başka bölgelerden gelen hele hele ithal ürünleri turistlere satmak bölgemize şehrimize yapılacak olan en büyük kötülük olacaktır. Yerel ürünlerin satılması hem bölgemize , şehrimize ekonomik girdi sağlayacaktır.Bu konuda hepimiz hashas davranmalıyız otellerimizde mağazalarımızda yerel yiyecek içeceklerimizi kullanmalıyız.”

Editör: TE Bilişim