Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) yapılan Havacılık Sektöründe Millileşme ve Yerlileşme İşbirliği Çalışmaları toplantısında, havacılık sektöründe tam bağımsızlığı sağlamak için kalkınma seferberliği çağrısı yapıldı.

Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel , Eskişehir'de katıldığı toplantıda, sanayicilere seslenerek, "Bütün firmalarımızı, mümkün olduğu kadar havacılıktaki tam bağımsızlığı sağlamak için kalkınma seferberliğine davet ediyoruz" dedi. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ise “İthalatın önünü kesmediğimiz sürece istediğimiz seviyelere gelmemiz çok zor” ifadesini kullandı.

Çok sayıda sanayici ve iş adamının katıldığı toplantı ESO Meclis Salonu’nda geçekleştirildi. Toplantıda konuşan ESO Başkanı, Eskişehir sanayicilerinin iş hakimiyetlerini arttırmak ve belirli bir sinerji oluşturmak istediklerinin altını çizdi.

İthalatın önünün kesilmesi gerektiğini aktaran Kesikbaş, “Hocamızın burada olması bizim için çok değerli. Eskişehir sanayi açısından havacılık sektörü ile anılan bir yapıda. Bizim bütün sektörleri sinerjik halde bir araya getirmemiz gerekiyor. Havacılık çok geniş kapsamlı bir sektör. Eskişehir de bu anlamda çok uygun. Önemli olan havacılık sanayisine sadece metal işleme değil bütün sektörlerin bileşenlerini nasıl bir araya getirebiliriz, hepsini nasıl havacılık çalışması halinde getirebiliriz. Bunun cevaplarını arayacağız” dedi.

Süreci tamamlamalıyız

Tokel, Türkiye’nin sanayileşme sürecini tamamlamak zorunda olduğunu kaydederek, “Türkiye yaşadığımız son olaylar ile gördük ki sanayileşme sürecini tamamlama zorunda. Bunu her sektör için söyleyebiliriz. Başkan Celalettin Kesikbaş önderliğinde yapılan bu çalışmalar için teşekkür ediyorum. Havacılık alanında tam bağımsız bir Türkiye’nin sağlanması yolunda önemli bir çalışma. Türkiye’de 400 bin tane fabrika var. Bu fabrikaların havacılık sektörü için çalıştığını düşündüğümüzde bir uçağı yapmamız lazım. Biz burada bütün firmalarımızı mümkün olduğu kadar havacılıktaki tam bağımsızlığı sağlamak için kalkınma seferberliğine davet ediyoruz. Zaten Eskişehir’deki bütün sanayicilerimiz havacılık ürünlerinde önemli işler yapıyorlar, ama eksiğimiz var. Eksiklerimizin tamamlanması lazım. Yine burada Eskişehir’in öncelikli rol alması gerekiyor. Öncü olması gerekiyor. Biz de yine THY’de teknik ve uçak bakımda kullandığımız parçaların da bu çerçevede 2023 yılına kadar yerleştirilmesi çalışmaları kapsamında Eskişehirli sanayicilerimizi bu üretimde görmek istiyoruz. Onun için bir sohbet toplantısı olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim